Volledig scherm
Gerdien Wolters, Rudy Tip en Leo Wolters (vanaf links) bemannen het stembureau bij woonzorgcentrum Backenhagen. © Kelly Adams

Stemmen met 22 jaar geleden verlopen paspoort? Dat gaat niet

HENGELO - Het is rustig bij het stembureau in woonzorgcentrum Backenhagen Hengelo als rond 10 uur een bejaarde dame met haar rollator bij de leden van het stembureau komt. Stempas en paspoort in de hand. Maar haar stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen, dat gaat niet. Haar paspoort blijkt namelijk al 22 jaar geleden te zijn verlopen.

Leo Wolters weet niet goed wat hij er mee moet als hij het oude paspoort in handen krijgt. Hij zat al bij meerdere verkiezingen in het stembureau maar zo’n oud identiteitsbewijs zag hij niet eerder. Zijn collega Rudy Tip kijkt eens mee. „Helaas, hier mag u niet mee stemmen.”

Geldig tot 1997

Een identiteitsbewijs mag namelijk maximaal 5 jaar geleden verlopen zijn. Een paspoort dat tot 1997 geldig was, dat kan niet. En dus zit er niets anders op om terug naar huis te gaan en te zoeken naar een identiteitskaart. „Maar hier stem ik altijd mee hoor”, zegt de dame. 

Het zijn zulke situaties die het voor de leden van het stembureau leuk maken om een dag te besteden aan de verkiezingen. Rudy Tip en Leo Wolters hebben al de nodige ervaring. Gerdien Wolters zit er voor het eerst. „Leo is mijn man. Hij zei dat het heel leuk en gezellig is. En dat is het inderdaad ook.”

Snel tellen

Ondanks dat ze nog niet veel te doen hebben. Rond 10 uur zijn er zo’n vijftig stemmen uitgebracht. „Normaal staan de eerste mensen er al als we om 7.30 open gaan, maar vanmorgen kwam de eerste pas rond kwart voor acht”, zegt Tip. Dat belooft een lange dag te worden voor de leden van het stembureau. „Of kort”, zegt Leo Wolters. „Met zo weinig stemmen zijn we vanavond snel klaar met tellen.” 

In samenwerking met indebuurt Hengelo