Volledig scherm
De Stolpersteine in de Steijnstraat. © Bob Gevers

Stolperstein in Hengelose straat even verdwenen

HENGELO - Twee Stolpersteine lagen er voor een woning aan de Steijnstraat. De klinkers met messing plaatjes herinneren aan de Joodse bewoners, Rika en Samuel Berg, die hier woonden totdat ze werden gedeporteerd en vermoord in Auschwitz.

Ineens was het steentje voor Rika weg. Het trottoir lag begin deze week open, een grondbedrijf trok er glasvezelkabels door. Dinsdag werden de tegels teruggelegd. Maar in plaats van de twee 'struikelsteentjes' kwam er slechts eentje terug. Het viel bewoner Gerard ter Haar direct op. "Die Stolpersteine liggen hier om de Joodse bewoners te herdenken. Daar moet je respect voor hebben."

Onthutst

Ook Antek Olszanowski van Levend Verleden Oost-Nederland, de stichting die zorg draagt voor het plaatsen van de Stolpersteine, was onthutst. Hij organiseert een zanguitvoering, zaterdag in de Kristalkerk, om geld in te zamelen voor meer steentjes. De opzichter van het grondbedrijf liet gisteren weten dat hij met 'de werkploeg' zou bellen. Een uurtje later belde hij terug: de steen was per ongeluk in de sleuf gegooid maar kon weer worden opgegraven. Het steentje ligt weer in de stoep, naast de andere.

In samenwerking met indebuurt Hengelo