Volledig scherm
Olga de Boer en Johann Beuving zijn met hun hond Limo net op tijd naar de dierenarts gegaan, de hond had een eikel gegeten. Een dierenarts waarschuwt daarvoor. © Emiel Muijderman

Teckel Limo was er bijna niet meer geweest door giftige eikels

Ze was er bijna niet meer geweest. Limo, een kruising tussen een teckel en een jack russell, at een eikel en werd doodziek. Gelukkig werd ze net op tijd gered door artsen van de Dierenkliniek Hengelo. De Hengelose eigenares Olga de Boer is er flink van geschrokken. ,,Ik wist het niet. Echt niet. Ik werk bij de dierenambulance, maar ik had geen idee dat honden zo ziek kunnen worden van eikels.”

Quote

Toen ik de boel had opgeruimd, had Limo overal geplast en begon ze te trillen en met haar ogen te draaien

Olga de Boer

Olga’s vriend ging vorige week aan de wandel met Limo. Daar heeft de hond waarschijnlijk een eikeltje opgegeten. ,,Ze eet ze nooit, maar nu blijkbaar in eens wel.”

Toen de hond thuiskwam, was er in eerste instantie niets aan de hand. ,,Maar ineens lag haar bench vol met braaksel. Daar ontdekte ik stukjes eikel in. Toen ik de boel had opgeruimd, had Limo overal geplast en begon ze te trillen en met haar ogen te draaien. Mijn vriend wist als jager en natuurmens dat het foute boel was. En de dierenarts zei dat ik zo snel mogelijk met Limo moest komen."

Met een spuit en speciale tabletten werd het hondje weer ‘tot leven’ gebracht. Dankzij de medicatie knapte de hond op en mocht ze mee naar huis. ,,Een dag later was Limo weer de oude, gelukkig”, aldus Olga de Boer. Ze weet nu dat ze haar hond uit de buurt van eikels moet houden. ,,Dit overkomt me niet weer.”

Giftig

Eikels zijn giftig voor honden, maar niet iedereen weet dat. Dierenkliniek Hengelo spoort hondeneigenaren aan goed op te letten in het bos. Bij de kliniek aan de Transformatorhof zijn vorige week drie honden (waaronder Limo) binnengebracht. Ze waren na het eten van eikels flink ziek geworden. Limo was er het slechtst aan toe. Twee andere honden waren minder beroerd, maar gedroegen zich volgens de kliniek ineens heel sloom. Ook zij zijn behandeld.

De komst van de honden was voor de Dierenkliniek mede aanleiding om via Facebook een waarschuwing te doen uitgaan. In eikels zit tannine, waarin grote hoeveelheden looizuur zitten. Eiwitten klonteren door looizuur. Als een hond eikels eet, kan hij buikpijn of diarree krijgen of wordt hij sloom. In het ergste geval krijgt het dier verlammingsverschijnselen en het kan zelfs doodgaan.

De Dierenkliniek adviseert eigenaars om, als hun hond gek is op eikels, het dier vooral aan de lijn uit te laten. Ook geeft ze de tip om de hond te belonen als hij van de eikels afblijft.

In samenwerking met indebuurt Hengelo