Volledig scherm
Het Landmacht beschikt over 45 Bushmasters. © Defensie

Thales gaat pantservoertuigen voor Landmacht onderhouden

HENGELO – Thales gaat in samenwerking met Van Halteren Metaal (VHM) de 45 Bushmaster-voertuigen voor de Koninklijke Landmacht onderhouden. De pantservoertuigen, die in Australië door een andere Thales-dochter zijn gebouwd, doen al twaalf jaar dienst bij defensie.

Thales en de Nederlandse overheid hebben een zesjarig contract getekend om de prestaties en beschikbaarheid van de Nederlandse Bushmaster-vloot te verbeteren.

Afghanistan

De eerste 25 Bushmasters werden in 2006 aanschaft voor de Afghanistan-missie van Nederlandse militairen, omdat ze beter bestand bleken tegen zwaardere explosieven dan het op dat moment gebruikte Patria-pantservoertuig en de onbeschermde Mercedes Benz-terreinwagen. Dit komt onder meer door de V-vormige bodem die de druk van een explosie afbuigt.  In 2014 zijn er 20 Bushmasters bijbesteld.

Levensreddend

In het Midden-Oosten hebben had de Bushmaster zijn reputatie al eerder waargemaakt. Hier bleken de hoogwaardige bescherming, mobiliteit en gevechtsdoeltreffendheid van het voertuig cruciaal te zijn bij het redden van vele levens. Het gesloten onderhoudscontract combineert de kennis en kunde van Thales als producent en Van Halteren Metaals specialisme in preventief onderhoud. VHM is gevestigd in Bunschoten en Zwolle. Op die locaties vindt het onderhoud ook plaats.

In samenwerking met indebuurt Hengelo