Volledig scherm
Na het dansen van de zombieclip van Thriller zongen de kinderen ook vorig jaar We Are the World van Michael Jackson. Met 70 leerlingen al een indrukwekkende vertoning. © Lenneke Lingmont

Thriller en We are the World met 1000 Hengelose kinderen

HENGELO Met 550 leerlingen was het al een hele happening, in 2009 danste leerkracht Paul Smidt van 't Schöppert met alle kinderen van de basisscholen in Hengelo Noord op thriller van Michael Jackson. Dit jaar wil hij dat met alle 46 Hengelose scholen doen op het marktplein.

Langgekoesterde wens

Het wordt de tiende keer dat Smidt met zijn groep 8 de danspasjes van de beroemde videoclip uit 1983 instudeert, samen met de tekst van We Are the World. Zijn langgekoesterde wens: een keer stadsbreed dansen en zingen over verbroedering. Wethouder Claudio Bruggink (onderwijs en cultuur) was meteen enthousiast, nadat hij vorig jaar 2 groepen van 't Schöppert en buurschool De Schothorst samen zag optreden.

Steun van de gemeente bleek wel nodig. Met ruim 1000 dansers, het bijbehorende publiek, tribunes, geluidsinstallaties en te verwachten media wordt het een evenement, waar allerlei veiligheidsmaatregelen gelden: evenementenverzekering, EHBO, beveiligers, plekken waar de scholieren hun fietsen parkeren.

Uit het hart

Smidt regelt alle bijkomstigheden met veel overgave en liefde: "Dit kost me heel veel tijd", beaamt hij, met zijn hand bovenop het stevige draaiboek. "Maar het kost me niet zoveel moeite, want ik doe het uit mijn hart."

Smidt was tien jaar oud toen het album thriller van Michael Jackson uit kwam en is sindsdien een groot fan. Hij neemt de teksten waarin de King of Pop pleit voor saamhorigheid en verbinding, ter harte. "If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make a change", citeert de leerkracht die ook kunstenaar is: "Dat probeer ik in mijn hele lesgeven ook te doen." En in die geest is ook het evenement bedoeld: nieuwe vriendschappen creëren, bruggen slaan, samenwerken en geld inzamelen voor het goede doel.

Kippenvel

"Voor ouders is het kippenvel, als de kinderen samen We Are the World zingen. Eigenlijk is het lied ook zo bedoeld: om het door kinderen te laten zingen. Dat zei Michael Jackson zelf altijd." Smidt wil de kinderen een stem geven richting hun ouders, richting volwassenen. Tegelijkertijd hoopt hij hen ervan te doordringen dat zij de nieuwe generatie zijn die de wereld in de toekomst vorm gaan geven. "Je hebt een keuze in deze wereld, dus maak de goede keuze."

"Ik geef ze nu dat gevoel mee, dat ze een heel mooie prestatie kunnen leveren als ze goed samenwerken. Het zou toch heel gaaf zijn als zij straks 16, 17 jaar zijn en bij het uitgaan elkaar ontmoeten en vragen: heb jij toen ook mee gedanst? Ik ook! Dat ze gelijk een verbinding vormen."

Leerdoelen

Aan het project zijn meerdere leerdoelen te verbinden. Het is de bedoeling dat elke school zijn eigen banner schildert, die op het marktplein het decor vormen. Smidt regelt linnen doeken van 1,5 bij 2 meter. Deze worden na afloop in een echte galerie, De Kunstbrug in Oldenzaal, tentoon gesteld.

Smidt gaat met zijn leerlingen de tekst van Michael Jackson vertalen. Het dansen kan gedurende bewegingsles. Er zit kunst en cultuur in het project verwerkt en het doek schilderen is tegelijkertijd een samenwerkingsopdracht. "En we gaan Hengelo op de kaart zetten", lacht de initiatiefnemer.

Zelfstandig

Juffen en meesters hoeven zich geen zorgen te maken dat zij zich een hoop werk op de hals halen. Smidt maakt in maart een rondje langs de scholen om leerlingen enthousiast te maken en met hen danspasjes te oefenen. Daarna kunnen ze zelfstandig verder. Op de website thrilltheworld.nl staan demonstratiefilmpjes om stap voor stap te oefenen. Daar kunnen scholen ook hun groep 8 aanmelden voor het evenement.

Steun krijgt hij ook. Metropool regelt podiumbouwers, Cultuurpodium Houtmaat levert de geluidsinstallatie in de tribunes. Er wordt een professionele videoregistratie gemaakt door Jeleukstfoto.nl, die ook een groepsfoto maakt vanaf De Telgenflat. GI Business promotions regelt rode petjes voor alle kinderen. Hij is nog op zoek naar grote schermen voor naast het podium zodat iedereen alles goed kan zien.

Alle scholen

Smidt heeft het initiatief een week geleden kenbaar gemaakt in het cultureel overleg van de Hengelose basisscholen. In die tijd hebben zich al 9 groepen aangemeld, goed voor in totaal 366 leerlingen. Hij hoopt dat alle basisscholen hun groepen 8 aanmelden. Of, als die toevallig op schoolkamp is, groep 7. Meerdere lichtingen aanmelden, kan niet, want met één groep van elke school staan er zo'n 1200 leerlingen op het plein en is het maximum toch echt bereikt.

Bij deelname van 750 kinderen gaat het festijn zeker door en staat 18 mei het marktplein vanaf 12.30 in het teken van verbroedering en verbinding. Vanaf 13.00 dansen de kinderen op thriller en zingen daarna We Are the World. Dat wordt 2 keer herhaald. Aanstormend talent DJ Bastiq draait tussendoor muziek en Frank Meijer zingt songs van Jackson. Net als in 2009 wordt ook nu het Jeugdjournaal uitgenodigd en allerlei andere grote media, in de hoop dat de boodschap van verbinding een groot bereik krijgt.

Video: Joel Mulder

Volledig scherm
Vorig jaar dansten de groepen 8 van 't Schöppert en de Schothorst gezamenlijk op thriller. Dit jaar wil leerkracht Paul Smidt alle groepen 8 uit Hengelo samen laten optreden. © Lenneke Lingmont
Volledig scherm
Leerkracht Paul Smidt wil de kinderen overtuigen van hun mogelijkheden om de wereld te verbeteren door de juiste keuzes te maken en samen te werken. © Frans Snoeijs

In samenwerking met indebuurt Hengelo