Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Toegankelijkheid van Hengelo kan beter, maar er is geen geld

HENGELO - Hoewel er geen geld is voor extra maatregelen, wil de gemeente toch kijken in hoeverre de stad toegankelijker kan worden gemaakt.

Er is al een actieplan voor ouderen en mensen met een handicap. Zo zijn de stemlokalen al toegankelijker gemaakt, worden mensen geholpen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en wordt ervoor gezorgd dat openbare gebouwen zo veel mogelijk voor iedereen toegankelijk zijn. 

Bovendien volgt Hengelo de landelijke regeling om 5 procent van de parkeerplaatsen bij publieke gebouwen voor invaliden geschikt te maken. Ook kwamen er toiletten voor de doelgroep in deze gebouwen.

‘Het kan beter’

Een kwart van de bevolking, zo stelt de gemeente, heeft in meerdere of mindere mate een beperking. De gemeente meent dat er al veel wordt gedaan om de stad toegankelijker te maken, maar dat het altijd beter kan. Belangrijk is dat de Stichting Gehandicaptenraad Hengelo (SGH) onlangs een subsidie van 6000 euro ontving voor het toegankelijk maken van de eigen website. De gemeente vindt 'bewustwording' van het wel of niet toegankelijk zijn van voorzieningen een belangrijk punt en de SGH speelt hierin een voorname rol.

Criterium

De SGH opperde eerder om het criterium 'toegankelijkheid' een vast onderdeel te maken bij het aanvragen van een bouwvergunning. De gemeente heeft dat inmiddels gedaan. Komende tijd wil de gemeente verder inventariseren 'wat er allemaal al is' aan voorzieningen. Maar geld is er niet om iets extra te doen. De gemeenteraad stelde daar geen middelen voor beschikbaar.

In samenwerking met indebuurt Hengelo