Volledig scherm
© Emiel Muijderman DTCT

Traag (D66): 'Laat bewoners meedelen in winst van zoutwinning'

DEN HAAG/HENGELO - Laat bewoners van het gebied waar zout gewonnen wordt, meeprofiteren van de opbrengsten. Dat voorstel doet gedeputeerde Annemieke Traag. "Niet alleen de lasten, ook de lusten", aldus Traag.

Traag (D66) deed haar suggestie gisteren in de Tweede Kamer, waar zij namens de provincie Overijssel gehoord werd door de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat. De commissie wilde zich zo, na jaren van problemen, op de hoogte stellen over de stand van zaken in de sector van de zoutwinning.

Volgens Traag moet er aan draagvlak en vertrouwen in de sector zout gewerkt worden. Volgens haar kan dat op een wijze zoals dat ook gebeurt in de energietransitie. "Daar zie je dat er draagvlak voor windmolens en zonneparken ontstaat, omdat omwonenden meedelen in de opbrengsten", aldus de gedeputeerde.

Fonds

Dat zou wat haar betreft kunnen door met de winsten uit de zoutwinning een fonds te vormen, waaruit geput kan worden voor investeringen in bijvoorbeeld de natuur. Ze wil, samen met wethouder Claudio Bruggink van Hengelo, hierover binnenkort in gesprek met AkzoNobel. Zo'n fonds zou los moeten staan van een eventueel schadefonds.

Directeur Nils van der Plas van AkzoNobel Zout staat niet te springen om zo'n fonds. "Wij investeren al heel veel in de regio", zegt Van der Plas. Hij wijst bijvoorbeeld op de restwarmte van de Akzofabriek in Hengelo, die gratis ter beschikking wordt gesteld aan het Warmtenet Hengelo. Ook treedt AkzoNobel volgens hem op bij diverse andere activiteiten als sponsor. "Dus dat doen wij al. En je moet dingen niet dubbel gaan doen", aldus de Akzo-directeur.

Veilig

Het CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder noemt het idee van Traag 'geen vreemde gedachte'. Tegelijk betwijfelt zij of het meedelen in de winst iets is wat bewoners echt willen. "Mensen willen toch vooral veilig in hun huis wonen. Dan is wat extra inkomsten toch van latere zorg."

Quote

Mensen willen toch vooral veilig in hun huis wonen

D66'er Rob Jetten vindt het plan van Traag een 'zeer interessant idee': "D66 wil sowieso bij projecten die direct gevolgen hebben voor omwonenden, de bewoners zoveel mogelijk betrekken en mee laten profiteren."

In samenwerking met indebuurt Hengelo