Volledig scherm
© Fotopersbureau Hissink

Twentse Turken over referendum: 'Het is niet zo zwart-wit als jullie denken'

ENSCHEDE - De strijd om het Turkse referendum heeft ook in Nederland al veel stof doen opwaaien. De verwachting is dat het ja-kamp ook in Nederland gaat winnen. Vier Twentse Turken vertellen over hun stem en hun motivatie. Twee van hen doen dat anoniem, omdat ze bang zijn dat hun politieke voorkeur tot problemen leidt. 

Een 40-jarige man: "Ik stem 'nee'. Wat Erdogan wil, is niet goed voor Turkije en hij is uit op macht in Europa, dat vind ik gevaarlijk. De voorstanders hebben allemaal mooie verhalen dat hij zo goed is voor het land. Hij legt mooie snelwegen aan, hij bouwt het grootste vliegveld van Europa. Maar wat heb je daaraan? Ik schaam me dat hij Turkije zo negatief in beeld brengt. Maar ik ben wel de enige in mijn Turkse kennissenkring die er zo over denkt."

Ömür Gökcan uit Hengelo: "Ik ga wel stemmen, maar ik stem blanco. Ik voel me verbonden met het land, maar ik vind dat ik niet mag oordelen over de toekomst van een land waar ik niet zelf woon. De discussie is niet zo zwart-wit als veel Nederlanders denken. Je moet erkennen dat Erdogan veel goeds heeft gedaan voor de gemiddelde Turk. Er zijn geen wachtrijen meer voor de winkels, iedere Turk kan geld pinnen bij de bank. Dat is hier vanzelfsprekend, maar dat is het in Turkije heel lang niet geweest. Aan de andere kant ondermijnt Erdogan de democratie, hij staat geen tegengeluid toe. Van de 18 punten waarover dit referendum gaat, zijn er veertien goed, maar de vier die over de rechtspraak gaan, deugen niet. Dat vind ik erg, maar ik kan me ook voorstellen dat de gemiddelde Turk denkt: Ja, maar die welvaart weegt toch zwaarder."

Quote

Ik vind dat ik niet mag oordelen over de toekomst van een land waar ik niet zelf woon.

Ömür Gökcan

Ergernis

Quote

Hier hebben we vrijheid en democratie, in Turkije moet je de hele dag bang zijn.

Stemmer

Erkan Coșkunsu uit Hengelo: "Ik erger me aan de manier waarop de discussie in Nederland wordt gevoerd. Alsof we 'ja' of 'nee' tegen Erdogan stemmen. Dat is niet zo. Dit referendum gaat over het systeem. Kijk naar de geschiedenis: Turkije heeft de afgelopen 60 jaar steeds één stap voorwaarts, tien stappen teruggedaan. Iedere keer als het land vooruitgang boekte, kwam er wel weer een staatsgreep of een economische crisis, en iedere keer moesten ze opnieuw beginnen. Dat komt gewoon omdat het systeem niet deugt. Dus het wordt hoog tijd dat je dat hervormt. Iedereen doet net alsof de president nu oppermachtig wordt, maar ook dat klopt niet. Hij krijgt onder bepaalde omstandigheden wel meer bevoegdheden maar dat is ook nodig. Met de terroristische aanslagen, de vluchtelingenstroom en de spanningen in de buurlanden moet je snel en slagvaardig kunnen optreden."

Een 45-jarige vrouw: "Ik ben ontzettend bang dat Erdogan wint. Dan is het laatste beetje vrijheid in Turkije weg. Dan hebben vrouwen helemaal geen rechten meer, het wordt een land zoals Irak. Ik stem dus 'nee'. Mensen die 'ja' stemmen, moeten snel terug naar Turkije. Als je vindt dat Erdogan het zo geweldig doet dat hij nog veel meer macht moet krijgen, wat doe je dan nog hier? Maar ze weten heel goed dat ze het in Turkije nooit zo goed krijgen als hier. Hier hebben we vrijheid en democratie, in Turkije moet je de hele dag bang zijn. In Nederland stemmen veel Turken op linkse partijen en in Turkije stemmen diezelfde mensen tegen de democratie. Onbegrijpelijk. Ze stemmen hier alleen maar links omdat die partijen aardiger zijn voor allochtonen. Alleen maar eigenbelang, geen principes."

In samenwerking met indebuurt Hengelo