Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Vader Hans (38) moet tien jaar de cel in voor dood baby Aniek in Hengelo: ‘recht op leven ontnomen’

ALMELO/HENGELO - De rechtbank in Almelo heeft Hans ter H. uit Hengelo veroordeeld tot tien jaar cel voor het opzettelijk om het leven brengen van zijn dochter Aniek van negen maanden. Justitie had zes jaar geëist. 

De rechtbank acht bewezen dat Hans ter H. (38) ernstig geweld heeft toegebracht op het hoofd van zijn dochter. Baby Aniek stierf in februari 2016 door ernstig hersenletsel. Volgens deskundigen is dat het gevolg van een klap of val met een grote impact, vergelijkbaar met een val van drie hoog, en/of langere tijd wild heen en weer schudden.

Strafverzwarende redenen

De uitspraak van de rechter is zwaarder dan de eis omdat fors geweld is toegebracht op een weerloze baby, en daarnaast geen professionele hulp is ingeschakeld terwijl de situatie van de baby kritiek was. Vervolgens loog ter H. tegen de artsen over de toedracht en ook na haar dood gaf hij geen openheid van zaken, concludeerde de rechtbank. ,,Met zijn onbeheerste en gewelddadige handelen heeft hij zijn dochter het recht op leven ontnomen.”

Volgens de man is baby Aniek uit zijn arm gevallen, maar het vele letsel rijmt niet met deze verklaring, oordeelde de rechtbank. Het ontstane letsel kan alleen veroorzaakt zijn door opzettelijk bruut geweld. Ter H. werd eerder begeleid door Veilig Thuis Twente vanwege een verdenking van kindermishandeling. 

‘Mijn leven is kapot’

Moeder Nicole zei, in januari, in haar slachtofferverklaring dat haar leven kapot is. “Ik mis haar. Mijn leven is leeg. Al krijg ik nog tien kinderen. Het gevoel blijft leeg.” Tegen haar ex: “Hoe kon je dit je eigen vlees en bloed aandoen? Vertel me de waarheid, Hans!”

Naast de gevangenisstraf moet Ter H. ook een schadevergoeding betalen van 3300 euro aan de moeder van de baby. De voorlopige hechtenis is opgeheven waardoor Ter H. meteen de gevangenis in moet. Hij kan nog in hoger beroep. 

Ter nagedachtenis aan haar dochter heeft moeder Nicole een tatoeage laten zetten van een vlinder die naar de hemel vliegt.
Volledig scherm
Ter nagedachtenis aan haar dochter heeft moeder Nicole een tatoeage laten zetten van een vlinder die naar de hemel vliegt. © PR

In samenwerking met indebuurt Hengelo