Volledig scherm
PREMIUM
Namibische biefstuk. © Alice Plekkenpol

Varkensvoer

ZomercolumnPrimitief reizen, ik deed het vele jaren. Fikkie stoken, visje roosteren, slapen op een dunne mat en plassen achter een struik. Opeens was ik daar helemaal klaar mee. Vietnam vormde het omslagpunt. Nog geen maand nadat ik een gloednieuwe woning betrok, met luxe sanitair inclusief bubbelbad, reisde ik door dat land. 

Een ‘avontuurlijke trip’ met onderdak bij een ‘authentieke boerenfamilie’. De douche was een bakje water, de wc een greppel naast het varkenshok. Terwijl ik de broek naar beneden trok en door de knieën zakte, begon het grote varken, slechts gescheiden door een dun houten wandje, al te knorren. Na gedane zaken liep ik terug naar de bamboehut, en halverwege kwam de oude boer er al aan dribbelen, mij een brede tandeloze grijns toewerpend. Bij het varkenskot haalde hij een schep graan uit een ton en strooide dat over de nog dampende drol. Vervolgens schoof hij het hapje naar het varken, dat het gulzig opschrokte. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo