Volledig scherm
Er moet nog wel heel wat gebeuren voordat hier gewoond wordt. © Gerard Smink

Verwijderen van asbest eerste stap in verbouwing Ariënsschool Hengelo tot woonstudio's

HENGELO - De eerste klus in de voormalige Dr. Ariënsschool, op de hoek Oldenzaalsestraat-Wemenstraat, is het verwijderen van de asbest. „Het werk is meer dan gedacht.”

De hoogstnoodzakelijke asbestsanering in de Dr. Ariënsschool, een monument, is in volle gang. „De asbestplafonds gaan eruit”, zegt projectontwikkelaar Aard van Alsté van Domain Vastgoed. „Verder zijn de leidingen van de radiatoren met een mengsel van asbest geïsoleerd. Elders in het pand moet ook nog asbest worden verwijderd.”

Beton

De houten vloer in het gebouw wordt eruit gesloopt om plaats te maken voor een betonnen vloer. In de gang in het gebouw zijn in het verleden ‘hokjes’ gemaakt en die verdwijnen ook. De lokalen, tien in totaal, blijven intact. Elk lokaal wordt straks een studio bestemd voor de commerciële huurmarkt. De zolder wordt omgebouwd tot twee penthouses die op termijn ook te huur zijn. Per lokaal is een ‘entresol, ofwel een slaapverdieping’, voorzien in de ombouw. Er komt een lift in het pand. „We laten dit klassieke schoolgebouw zoveel mogelijk in de authentieke sfeer”, geeft Van Alsté aan. De na de oorlog aangebrachte noodgevel, te zien vanaf de Wemenstraat, wordt gesloopt en wordt vervangen door een nieuwe gevel.

Januari

Maar eerst nu de asbestsanering. Dat werk wordt uitgevoerd door Kamphuis Asbest en Sloopwerken uit Reutum. „Het werk is meer dan gedacht. Valt wat tegen, ja”, zegt Van Alsté. „De sanering kan tot de tweede week van januari duren.” Daarna gaan de bouwers aan de slag met de fundering voor de staalconstructie die in het pand wordt aangebracht om de betonnen vloeren te ondersteunen. „In het voorjaar gaat de kap eraf. Er komt een geheel nieuwe kap op.”

Studio’s

Van Alsté verwacht dat de tien studio’s en twee penthouses eind 2020 verhuurbaar zijn. De studio’s doen naar verwachting een huur tussen 750 en 850 euro per maand, de penthouses rond 1250 euro per maand. „Met een slag om de arm”, aldus Van Alsté. „De studio’s en de penthouses lijken me heel geschikt voor jonge mensen.” Inschrijfformulieren zijn nu al beschikbaar via wemenpark.nl.

Grote klus

Bewoning van de school zal iets eerder mogelijk zijn dan bewoning van de woontoren die bovenop het voormalige badhuis wordt gebouwd. „Het is een grote klus, twee projecten in één. Maar we zorgen dat we het mooi voor elkaar krijgen”, aldus Van Alsté.

De projectontwikkelaar gaat intussen voortvarend verder met de verkoop van de appartementen in de naastgelegen woontoren. De belangstelling is groot, bleek onlangs tijdens een informatie-avond. Het aantal voorinschrijvingen lag boven de zeshonderd. Voor het duurste penthouse alleen al heeft Van Alsté liefst zeven belangstellenden. Mensen kunnen nu opteren voor het appartement van hun voorkeur.

Zon

De prijzen van de appartementen in de woontoren lopen uiteen van 249.000 euro tot 685.000 euro vrij op naam. „De appartementen verschillen nogal in grootte, maar ze liggen allemaal redelijk goed ten opzichte van de zon en ze hebben grote balkons”, zei Van Alsté eerder al. „Ik vind de prijzen alleszins acceptabel. Een groot voordeel is ook dat je voor een hypotheek bijna geen rentekosten meer betaalt. Je zit voor een habbekrats op een fantastische plek.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo