Volledig scherm
Directeur René Siteur. © Lenneke Lingmont

Videotheek is dood: leve de bibliotheek in Hengelo

HENGELO - Bibliotheek Hengelo werkt als een magneet op de inwoners van de stad. Ze hoort bij de tien best bezochte biebs en scoren op een aantal onderdelen opvallend beter dan Almelo en Enschede.

Dit blijkt uit data die het ministerie van Onderwijs en Cultuur na een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) op zijn website heeft gezet. Uit een nadere analyse van die ggevens blijkt bijvoorbeeld dat Hengeloërs behoorlijk trouw zijn: 1 op de 3 is lid van de bibliotheek. In Enschede is dat 1 op de 5, in Almelo 1 op de 6.

Drempel
"De bieb is belangrijk voor de stad", zegt directeur René Siteur. "Mensen komen er graag en de drempel is laag. Dat we zo veel leden hebben, is omdat we hebben ingezet op ‘Bibliotheek op School’. Dat is een methode om kinderen op de basisschool aan het lezen te krijgen. Het aantal jeugdleden is daardoor flink gestegen."

Opvallend is het aantal dvd's dat in een jaar tijd werd uitgeleend: 65000, veel meer dan in Enschede en Almelo. Siteur vermoedt dat dat iets met het 'winkelconcept' heeft te maken dat de bieb hanteert. "Wij zetten alle dvd’s maar ook boeken en tijdschriften op een uitnodigende manier neer. Alsof je een winkel binnenloopt. De collectie wordt daarmee op een aantrekkelijke manier gepresenteerd."

Netflix
Waarom vooral de dvd’s zo populair zijn, is lastig te verklaren. "Het kan zijn dat we in Hengelo nog een grote groep mensen hebben die nog niet zijn overgestapt op Netflix. Het enthousiasme om dvd’s te lenen, wordt trouwens wel minder. De traditionele beeld- en geluidsdragers hebben hun langste tijd gehad: de dvd-afdeling is een beetje aan het eind van haar cyclus."

Benieuwd naar de meest uitgeleende dvd"s en de top 10 van best bezochte bibliotheken? Bekijk de grafieken hieronder.

Visualisatie: Martijn Bekhuis

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Hengelo