Volledig scherm
Simone Roerink. © Bert Janssen

Voor het eerst WAK, Street Art en Kunsten op straat tegelijk in Hengelo

HENGELO - Dit weekend is er genoeg te doen in de binnenstad. Het Weekend Amateurkunst (WAK), Kunsten op Straat en Streetart. Vanavond is de aftrap in de Waterstaatskerk met een drumfanfare. 

Had ze deze twaalfde aflevering van het WAK-gala niet liever over de vakantie getild? Simone Roerink (60) is beslist. “Dat zou een hele klus zijn. Na de vakantie oefenen groepen nieuw werk in, dan moet iedereen nog terugkeren", schetst ze in het kantoor van haar Roerink Theatercoaching, in Ondernemershuis H10. Ze is er de 'moeder' van 35 (beginnende) entrepreneurs. Zoals ze eerder 'moeder' van de Hengelose (amateur)kunstwereld is genoemd.

Simone ademt kunst. Ze kent de details van de drie programma's die van morgen tot en met zaterdag spelen: van haar 'eigen' WAK tot Kunsten op Straat (met Hinke Wissink) en Street Art (met Jan Noltes, HeArtGallery).

Charme

De charme van deze smaakmakers? "Deelnemers doen vanuit hun grote (kunst)hart wat ze het liefste doen: laten zien waar ze goed in zijn. Een muzikant heeft nooit stilte in het hoofd, theatermensen denken in gekke situaties en beeldend kunstenaars zien dingen."

WAK begint morgenavond in de Waterstaatskerk. "Voor het eerst mogen we daar weer in." Na de opening door wethouder Bas van Wakeren en de Drumfanfare Hengelo volgen andere optredens. WAK vervolgt vrijdag met een Meezingfestival in brasserie So Nice, met JBWJB (Je Bent Wie Je Band) en accordeonvereniging Animato, met zang van Marijn Ouwehand. De aftrap van Kunsten Op Straat is daarna op het Schouwburgplein, door project Wildeman. 

Schildersplein

De onderdelen komen zaterdag samen. HeArtGallery tekent voor het vierde Street Art Festival. Kunstenaars werken op het Schouwburgplein, het Beekplein en de Markt, mat een workshop van de Verfbrigade. Aan de Molenstraat is een schildersplein à la Parijs. Bij Tasche speelt het Twents Mandoline en Gitaar Orkest. Klassiek tussen klassieke robes.

In samenwerking met indebuurt Hengelo