Volledig scherm
Een hoosbui tijdens de storm zette zondagavond een woning aan de Rijnstraat in Hengelo blank. © Jack Huygens/News United

Water weer weg, hartkloppingen nog niet na stormschade in Hengelo

HENGELO - Een enorme hoosbui tijdens de storm heeft zondagavond de keuken en woonkamer van een woning aan de Rijnstraat in Hengelo onder water gezet. De oorzaak zou liggen bij een probleem met de riolering.

Ze is er nog steeds danig van onder de indruk. „Ik heb nog hartkloppingen”, zegt de bewoonster van de woning aan de Rijnstraat. „Het was alsof er vier kranen  tegelijk open waren gezet. Ik was echt in paniek. Ik denk niet dat ik de volgende keer als het weer hard gaat regenen naar bed durf.”

En toen sloegen de lichten ook nog eens uit

Haar naam wil ze niet in de krant, maar haar verhaal wil ze wel doen. Even na half elf hoorde ze, zittend in haar woonkamer, achter haar rug geborrel uit de gootsteen. „Voordat ik het wist, kwam het water naar boven. En toen ik het kastje open deed, was het een grote golf water.” Dat stroomde vanuit de open keuken rechtstreeks de woonkamer binnen. „Binnen een mum van tijd stond alles blank. Niets dat ik er aan kon doen.”

Vanuit de hal belde de Hengelose 112.  „En toen sloeg ook nog ineens al het licht uit. Waarschijnlijk omdat er water in een contactdoos was gekomen. Nou, toen was ik echt in paniek.” Politie en brandweer waren gelukkig snel ter plekke. „Misschien waren het tien minuten, maar het leken wel uren.” Zo snel als het water begon te stromen, zo snel stopte het ook weer. „Het was een hoosbui van een half uur. Toen die stopte, stopte de waterstroom binnen ook meteen.”

Gelukkig geen parket

Maandagmiddag is er van al dat water niets meer te zien. Het tapijt is nog wat nat, maar voor de rest lijkt de schade beperkt te zijn gebleven. „Het was gelukkig schoon en helder water. Als het uit het riool omhoog was gekomen, was het een ander verhaal geweest. En ik heb plavuizen. Ik moet er niet aan denken dat ik parket had gehad.”

Ze zegt groot respect te hebben voor de mannen van de brandweer en politie. „Ze stonden met zes brandweermannen en twee agenten hier te dweilen en het water weg te trekken. Ze zijn wel tot een uur of een bezig geweest. En ik? Ik heb alleen maar zitten janken op een kastje in de hal. Puur van de schrik.”

Al eerder problemen

Enkele jaren geleden was er in de woning een soortgelijk probleem. Toen bleef de schade beperkt tot wat water in de keuken. En bij een buurtbewoner kwam het water ook al eens omhoog. De oorzaak moet volgens de Hengelose wel bij de riolering liggen. „Het vreemde is dat hier in de wijk het hemelwater nog via het riool wordt afgevoerd. Ergens moet daar dus iets fout zitten. We hebben ook erg veel bladafval in de wijk. Het zou al helpen als de gemeente dat wat vaker zou weghalen.” Met de installateur heeft ze inmiddels afgesproken dat de regenpijpen van de woning deels worden losgekoppeld van de riolering.

Gemeente houdt het op een luchtbel

 Een woordvoerster van de gemeente Hengelo laat weten dat maandagmorgen het riool meteen is gecontroleerd. Er zijn toen geen afwijkingen gevonden. „Er is ook geen capaciteitsprobleem anders had de straat ook blank moeten staan. In het verleden was dat wel vaker het geval. Maar sinds er in 2003 een bergbezinkbassin is geplaatst, zijn er geen problemen meer geweest.”

Het vermoeden bestaat dat er een luchtbel in het riool heeft gezeten. „Dat kan gebeuren bij heel hevige, korte buien. Die lucht wil er uit en zoekt de weg van de minste weerstand. Dat gaat gepaard met veel geborrel en gebruis en dan komt er ook water mee. Daar is niets aan te doen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo