Week van Amateurkunst in Hengelo: van kleuters met kwasten tot stoere spuitbusartiesten

VideoHENGELO - Drie festivals op één dag, naast elkaar en door elkaar heen. Is dat niet een beetje te veel van het goede? Blijkbaar niet, want Hengelo genoot zaterdag volop van Street Art, Kunsten op straat én de Week van de Amateurkunst (WAK).  

Kleuters met kwasten, stoere mannen met baarden én spuitbussen en bont uitgedoste vreemdelingen op stelten of met de meest vreemde bewegende objecten; de binnenstad van Hengelo was zaterdagmiddag bevolkt door creatieve types van uiteenlopend karakter. 

Amateurs in de schilder-, boetseer- of zangkunst, wereldreizigers met altijd een rugzak vol spuitbussen bij zich en het topje van de Nederlandse straatkunst verdragen zich wonderwel tussen het publiek dat soms met open mond toekijkt.

Zoals bij de optredens van dé glazendraaier, musicus Rogier Kappers die een tafel vol glazen precies zo weet samen te stellen en te vullen dat hij een wonderlijk strijkinstrument  met souplesse weet te bespelen. Zo heeft Bach geen orgelpijp of strijkers meer nodig.

Blijdschap

Jan Noltes (HeartGallery en Street Art) en Simone Roerink (WAK) zijn blij dat de combinatie van drie culturele evenementen zo goed uitpakt, ook al doet een warme golfstroom na een paar minder fraaie weken ook een duit in het zakje. 

Aan schattingen van bezoekersaantallen durven organisatoren zich niet te wagen. „Het is een mix van bezoekers die speciaal hierop af komen, gecombineerd met het reguliere zaterdagpubliek in de binnenstad. Zeg het maar”, zegt Roerink, „de gretigheid was groot. Op het Montmartrepleintje aan de Molenstraat stonden ze al om tien uur te schilderen, terwijl we pas om twaalf uur zouden beginnen.”  

Volledig scherm
videostil © videostill

In samenwerking met indebuurt Hengelo