Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Welbions ruimt omstreden ketels in Hengelo en Borne op

HENGELO/BORNE - Welbions vervangt dit jaar in Hengelo en Borne 1250 cv-ketels van het merk AGPO Ferrol, waar veel discussies over zijn. 

„Het is een enorme klus”, zegt bestuurder Harry Rupert van wooncorporatie Welbions. De afgelopen maanden zijn de ketels van AGPO Ferroli negatief in het nieuws geweest. „Er zijn discussies over de veiligheid van bepaalde types van deze ketels. Onder meer consumentenprogramma Kassa besteedde er aandacht aan”, zegt Rupert. 

Ontluchtingskanalen

Ook in de woningen van Welbions worden deze ketels gebruikt. Na overleg met de bewoners en GEAS is besloten om in 2020 alle ketels van AGPO Ferroli te vervangen. „Omdat het om 1250 ketels gaat heeft GEAS daar het hele jaar voor nodig”, stelt Rupert.  In Borne moeten ook de ontluchtingskanalen aangepakt worden.

Quote

Omdat het om 1250 ketels gaat heeft GEAS daar het hele jaar voor nodig

Harry Rupert

Rupert benadrukt: „Huurders kunnen hun cv-ketel tot aan de vervanging veilig gebruiken, omdat de ketel altijd goed onderhouden is door GEAS. Het onderhoud van de ketel blijft tot aan de vervanging ervan wel belangrijk. Als een ketel nog een onderhoudsbeurt nodig heeft, neemt GEAS contact op met de huurder om deze beurt alsnog te plannen.” 

Waarschuwen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautorieit (NVWA) riep de fabrikant in oktober op om alle bezitters van AGPO Ferroli cv-ketels (Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux) te waarschuwen goed en tijdig onderhoud te verrichten. Ook moet de fabrikant bij alle nog in gebruik zijnde ketels een voorziening aanbrengen die er voor zorgt dat de ketel uitschakelt bij oververhitting.  Genoemde types, uit de periode 1997-2008, zouden bij slecht onderhoud bij oververhitting kunnen leiden tot brand.

In samenwerking met indebuurt Hengelo