Wethouder wil vaart achter honderden huizen in Hart van Zuid in Hengelo

videoHENGELO - De eerste van achthonderd tot duizend woningen in Hart van Zuid moeten nog dit jaar verrijzen. Wethouder Mariska ten Heuw (SP) kondigde maandagavond in politiek café Hengeloos Peil aan dat ze grondeigenaren in het gebied, zoals bouwbedrijf Van Wijnen, achter de broek wil zitten om te beginnen.

De geplande huizen moeten de komende tien jaar worden gebouwd. De gemeente heeft geen grond en doet zaken met vijf marktpartijen. Ten Heuw meldde dat onder andere moet worden gebouwd rond het ROC van Twente (gebouw De Gieterij) en op het terrein van Dikkers. Ook wordt op de langere termijn woningbouw overwogen in de Lansinkveste en het Hazemeyer-gebouw.

Gieterij als icoon

De wethouder noemde De Gieterij ‘een icoon, waar mensen vroeger met hun handen werkten en nu jongeren onderwijs volgen.’ “Hengelo is te weinig trots op het industrieel erfgoed, uniek voor heel Nederland.”

Ten Heuw meldde dat ROC-studenten regelmatig met de auto naar De Gieterij komen. Omdat de parkeerplaats alleen is bedoeld voor docenten en medewerkers, levert dat druk in de omliggende wijken op. “Daarom stellen we blauwe zones in.”

Jack Speek

De bestuurder kon een vraag van interviewster Esther Rouwenhorst niet beantwoorden. Zij hield de wethouder voor dat het pand van dierenspeciaalzaak Jack Speek voor 1,1 miljoen door de gemeente was aangekocht om een logische verbinding tussen de Industriestraat en winkelcentrum Esrein te realiseren. De resterende grond zou voor 125.000 euro van de hand zijn gedaan. Ten Heuw: “Hier ben ik overvraagd. Had me hierover voor de uitzending benaderd, dan had ik het uitgezocht.” Na afloop vertelde Ten Heuw dat deze grond eigendom was van Van Wijnen, niet van de gemeente. Ze ziet het geschil met Dura-Vermeer over de Boekelose brug met vertrouwen tegemoet. “We verschillen van inzicht over de vertraging.”

Volledig scherm
Wethouder Mariska ten Heuw. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Hengelo