Julian Manenschijn kan voor zijn verjaardag wel een kaartje gebruiken
Volledig scherm
Julian Manenschijn kan voor zijn verjaardag wel een kaartje gebruiken © Chantal Veldman

Wie stuurt de verstandelijk beperkte Julian (14) uit Hengelo een kaartje voor zijn verjaardag?

HENGELO - Jarig zijn in de coronacrisis betekent dat er (bijna) niemand langs komt. Lastig, vooral als je door autisme en een verstandelijke beperking niet goed door hebt wat er aan de hand is. Julian Manenschijn wordt maandag 15 jaar, maar krijgt geen bezoek. Zijn moeder doet een oproep om een kaartje te sturen. 

Julian wordt vijftien, maar heeft ongeveer het niveau van een 6-jarige, legt moeder Chantal Veldman (42) uit. „Ik merk de frustratie bij Julian, omdat hij zijn vriendjes niet kan zien. Eerst zouden de scholen op 6 april weer open gaan, toen hij hoorde dat hij op zijn verjaardag geen traktatie uit kon delen was het huis even te klein.”

‘Corona is stom’

Na veel uitleggen snapt Julian inmiddels een beetje waarom hij niet naar school kan. „Corona is stom, zegt hij dan”, aldus Veldman. Normaal gesproken gaat haar zoon naar 't Korhoen in Hengelo, voortgezet speciaal onderwijs.

„Op school wordt hij geaccepteerd voor wie hij is, maar daarbuiten heeft hij niet veel contacten.” Nu ook familiebezoek op zijn verjaardag wegvalt, wordt het wel een heel somber feestje. „De romantiek van het jarig zijn is er voor Julian vanaf.”

Hele mat vol

Om toch nog een beetje vreugde te brengen besluit Veldman een kaartenactie op te zetten. „Ik zag dit soort acties vaker voorbijkomen, hoe leuk zou het zijn als de hele mat vol ligt met verjaardagswensen.” 

Dat de postbode niet op maandagen langs komt deert Veldman niet. „Er zijn al wat kaarten binnengekomen, die heb ik onderschept en geef ik maandag. Dat er de volgende dag misschien nog een stapel ligt is alleen maar een extra verrassing.” Op hoeveel kaarten ze rekent? „Elke kaart is er één. Ze zorgen allemaal voor een glimlach.”

Kaarten sturen kan naar: Julian Manenschijn, Elsbeekweg 62, 7557 CC, Hengelo.

Quote

Elke kaart is er één. Ze zorgen allemaal voor een glimlach

Chantal Veldman, Moeder van Julian Manenschijn

In samenwerking met indebuurt Hengelo