Het stadskantoor aan de Hazenweg.
Volledig scherm
Het stadskantoor aan de Hazenweg. © Frans Nikkels

Wie wil inboedel van gemeente Hengelo?

HENGELO -De gemeente moet het gebouw aan de Hazenweg voor vrijdag helemaal ontruimen. Wat niet mee kan, gaat naar instellingen in de stad, naar opkopers of naar Tanzania.

Het zijn de laatste loodjes voor Lars Aarts, zzp-er die door de gemeente als projectleider verhuizing is ingeschakeld. Zijn taak is het enorme gebouw aan de Hazenweg te ontruimen en alle meubilair en spullen van de gemeente die daar na de verhuizing naar de binnenstad zijn achtergebleven op één of andere manier een herbestemming te geven. De deadline is vrijdag 28 februari. Dan wil de verhuurder weer zelf over het pand kunnen beschikken.

Stappenplan

„Er is zoveel achtergebleven. Daar had ik vier weken de tijd voor, om alles het pand uit te krijgen”, zegt Aarts. „Ik heb gewerkt volgens een stappenplan. Eerst kijken wat instellingen in de stad nog zouden willen gebruiken. Het hulpproject Tanzania had ook mijn bijzondere aandacht. En wat niemand wil hebben, gaat naar opkopers.”

Leestafel

Museum Hengelo, Oyfo, Werkplein, Hengelo Promotie, ROZ, allemaal profiteerden ze van de grote weggeefactie van de gemeente. Ze kregen onder meer bureaustoelen, tafels, lampen. Een prachtige leestafel ging deze week nog naar het Twentebad, dat er wel plek voor had na de verbouwing.

Zeecontainer

Dan Tanzania. De gepensioneerde cardioloog Salah Saïd, jarenlang verbonden aan ZGT Hengelo, is voorzitter van de Stichting Hart voor Tanzania, zes maanden geleden opgericht door een aantal hartspecialisten als ‘dochter’ van de Stichting ZGT Overzee. Hij mag een zeecontainer vol tafels, stoelen, lockers en noem maar op verschepen naar Tanzania. Geen rommel, alles ziet er nog goed uit en Saïd is er maar wat blij mee, zoals ook met alle verstelbare bedden en nachtkastjes en meer die hij vanuit het ziekenhuis mocht transporteren.

Vleugel

Zijn doel is in Tanzania in een regio met 15 miljoen inwoners in een nog te bouwen vleugel bij een bestaand ziekenhuis een afdeling cardiologie met alles erop en eraan onder te brengen. „Het is het enige ziekenhuis in dit gebied. Er is geen hartafdeling, er zijn geen specialisten. Mensen die problemen met hun hart hebben moeten nu naar de hoofdstad Dar-Es-Salaam of ze gaan naar India. Niet iedereen kan dat betalen.”

Minderbedeelde mensen

Twintig jaar lang was Saïd betrokken bij hulpprojecten in Egypte, zijn geboorteland. Hij wil graag minderbedeelde mensen te helpen. Saïd heeft zijn netwerk voor elkaar. Nu heeft hij het vizier gericht op Tanzania. De vleugel wordt straks gebouwd onder toezicht en met advies van vrijwilligers van het internationale bouwconcern Volker Wessels. „Ze zijn al bezig met ontwerpen”, aldus Saïd.

Amerikaanse organisatie

Over enige tijd moet de hartkliniek helemaal klaar zijn. Eerst moet nog personeel worden opgeleid en getraind. Een Amerikaanse organisatie betaalt de opleidings- en trainingskosten. Zo worden de Tanzaniaanse hartspecialisten opgeleid in India.

Rolstoelbedrijf

Volker Wessels betaalt de vervoerskosten van alle zeecontainers met goederen die naar Afrika gaan. Arnold Krakers, gepensioneerd en voorheen werkzaam bij Meira rolstoelbedrijf in Hengelo, heeft al beslag gelegd op een mooie werkbank. Hij wil bij het Tanzaniaanse ziekenhuis een werkplaats inrichten voor onder meer de reparatie van rolstoelen en orthopedisch materiaal. Dat deed hij ook al in Egypte. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo