Volledig scherm
De ondertekening van het convenant. Vlnr Thomas Harink (Werkgroep Oele), Gaatske Colijn (Dorpsraad Beckum) en wethouder Claudio Bruggink. © Jan Ankoné

Woningbouw blijft topprioriteit in Beckum en Oele

OELE - De Dorpsraad Beckum en de Werkgroep Oele geven ook komende jaren de hoogste prioriteit aan het in gang zetten van kleinschalige woningbouw. Dat bleek dinsdagmiddag bij de presentatie van het nieuwe Dorpsplan in De Schole in Oele.

Beckum en Oele vergrijzen. De leefbaarheid staat daardoor onder druk. Als er niet bijgebouwd wordt, zal het aantal inwoners sterk dalen. De bouw van betaalbare woningen voor starters is daarom cruciaal.

Speerpunt

Ook in het vorige Dorpsplan was kleinschalige woningbouw een van de belangrijkste speerpunten. Maar tot nu toe heeft dat nog geen concrete resultaten opgeleverd. Wel heeft de Dorpsraad het voor elkaar gekregen dat Beckum in de gemeentelijke Woonvisie tien starterswoningen toegewezen heeft gekregen.

Nu nog een locatie. Het nieuwe Dorpsplan zet in op de plek van de voormalige supermarkt en mogelijk de woning ernaast, aan de Pastoor Ossestraat. Een andere optie die onderzocht wordt, is 't Proggiehoes. Het streven is dat in 2020 de eerste woningen gebouwd worden.

Trots

Het vorige Dorpsplan liep van 2012 tot en met 2016. Gaatske Colijn-Cupido, voorzitter van de Dorpsraad, zei dinsdagmiddag trots te zijn op wat tot nu toe bereikt is. Zoals de zichtwal langs de A35, de brede school, de nieuwe kleedkamers van TVO en het behoud van 't Proggiehoes.

Andere onderdelen vergen meer tijd en zijn daarom ook weer opgenomen in het nieuwe Dorpsplan. "Daarvoor is een lange adem nodig", zei voorzitter Thomas Harink van de Werkgroep Oele.

Entree

In totaal telt het nieuwe Dorpsplan elf actiepunten. Een ervan is het aantrekkelijker maken van de entree van Beckum, zowel aan de Hengelose als aan de Haaksbergse kant. Prioriteit krijgt ook de Haaksbergerstraat. Die moet 'veiliger, overzichtelijker en minder druk' worden. Maar dat moet waarschijnlijk wachten tot 2024, wanneer grootschalig onderhoud aan de weg is gepland. 'Dat is hét moment om eventueel de weginrichting of -ligging te veranderen.' Verder moeten er betere en veiligere fietsverbindingen komen, bijvoorbeeld een brug over het kanaal.

Convenant

Het gemeentebestuur onderschrijft het nieuwe Dorpsplan. Namens het college van B en W ondertekende wethouder Claudio Bruggink dinsdagmiddag een convenant, waarin de betrokken partijen beloven zich in te spannen om het plan te realiseren.

In samenwerking met indebuurt Hengelo