Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Zoeken naar de sleutel in escaperoom van de Hengelose historie

HENGELO - Zes leerlingen van de Wilbertschool waren gisteren ‘proefkonijn’ in de nieuwe escaperoom van Museum Hengelo. Met puzzels over de stadshistorie vonden zij de ‘sleutel’ naar vrijheid. Of niet?

De afstandbediening van de alarminstallatie. Dat is de ‘beloning’ die jongeren verdienen als ze vragen over de geschiedenis van hun woonplaats goed beantwoorden. ,,Zo brengen we kinderen spelenderwijs op de hoogte van de plek waar ze wonen’’, vertelt bedenker Jan van Alsté (73), oud-wetenschappelijk medewerker van de UT en museum-vrijwilliger.

In een bovenkamer worden maximaal zes jongeren ‘opgesloten’. Voor een verjaardagsfeest of als cultureel uitje; à 6 euro pp. De deur gaat niet werkelijk op slot. Een huisalarm wordt ingeschakeld om deelnemers de indruk te geven dat ze geen kant op kunnen. Die veilige constructie was al bedacht voordat in Polen vijf tienermeisjes omkwamen bij een brand in een afgesloten escaperoom.

Code kraken

Moos (11), Sol (12), Guus (12), Antoinette (11), Sterre (12) en Lindsay (11), uit groep 8 van de Wilbertschool hadden de eer om als pilot testgroep te acteren. Zij moesten de code kraken van een schatkist, ooit eigendom van een Hengeloos kerkgenootschap. Ze kregen vragen die verwezen naar drie wanden in de ruimte: over het oude dorp met Huis Hengelo, over de booming metaalindustrie en over de uitbreidende stad.

Het lukte de zes Hengeloërs wel om een grote sleutel te vinden, maar niet om binnen het maximale uur de ultieme code te kraken. Een gespiegelde klok bleek een te grote hersenbreker. De wijzers liepen ‘verkeerd’.

In samenwerking met indebuurt Hengelo