Volledig scherm
Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum © ANP

Defensieministers praten in Hilversum over Europese militaire samenwerking

In Hilversum komen vrijdag de ministers van Defensie van verschillende Europese landen bijeen. Doel is het bespreken van de vooruitgang van de plannen voor meer militaire samenwerking tussen de landen. Dat meldt de Volkskrant.

Het plan voor meer militaire samenleving werd twee jaar geleden nieuw leven ingeblazen door de Franse president Emmanuel Macron. In 2017 lanceerde hij het European Intervention Initiative (EI2). De organisatie moet gaan bestaan naast de NAVO en de VN. Het overleg in Hilversum is het tweede overleg op ministerieel niveau.

Niet iedereen in Europa is even enthousiast over de plannen van Macron. De ministers van defensie van Duitsland en Engeland ontbreken in Hilversum. Hun landen doen wel mee het initiatief maar enthousiast zijn ze niet. Andere deelnemers zijn: België, Denemarken,, Estland, Portugal en Spanje. Minister van Defensie en gastvrouw Ank Bijleveld mag vrijdag twee nieuwe leden verwelkomen. Noorwegen en Zweden zullen zich dab officieel aansluiten bij het initiatief. 

Op landgoed De Zwaluwenberg zal onder andere gesproken worden over de samenwerking tussen de deelnemende landen bij de hulpoperaties op de Bahama's na orkaan Dorian.