Volledig scherm
Een telefoonmast met 5G-technologie. © REUTERS

Gemeente Hilversum waarschuwt: tv-producties lopen gevaar door 5G

De uitrol van het supersnelle mobiele netwerk 5G kan groot gevaar opleveren voor televisieproducties op het Mediapark in Hilversum. Draadloze microfoons en zenders kunnen gaan storen en zelfs uitvallen en daarom wordt een proef gestart om dit te voorkomen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. 

’Een van de consequenties van de invoering van de 5G technologie is dat er geschoven gaat worden met frequenties’, schrijft het college. ’Daardoor krijgen met name facilitaire en productiebedrijven een probleem met hun bedrijfsvoering. Simpel gezegd wordt de ruimte om draadloos te communiceren beperkt. Draadloze microfoons en zenders lopen het risico uit te vallen waardoor de productie van uitzendingen in gevaar komt.’ Dat meldt het Noordhollands Dagblad

De gemeente Hilversum gaat nu testen hoe de frequenties van het 5G-netwerk gebruikt kan worden zonder dat het wordt gestoord door de golflengtes van de studio's op het Mediapark. 

De test zullen worden uitgevoerd in samenwerking met NEP (het bedrijf dat de televisie- en radioproducties registreert) en kabelexploitant Ziggo. Ook wordt bekeken of de nieuwe 5G-technologie zelf mogelijkheden kan bieden voor het probleem. ’De resultaten daarvan zijn uiteindelijk voor de gehele media-industrie van belang’, aldus het college.