Goois Natuurreservaat maakt zich zorgen over tuinafvaldumpingen in de natuur
Het Goois Natuurreservaat roept iedereen op om geen tuinafval in de natuur te gooien. ,,Tuinafval is schadelijk en de gevolgen voor de natuur zijn soms groot.'' Dat meldt de Gooi en Eembode.
Nu het voorjaar weer is begonnen en mensen aan de slag gaan in de tuin is het verleidelijk om het groenafval in de natuur te dumpen of over de schutting te gooien. Vandaar dat de natuurorganisatie nu met dit verhaal komt.
,,Als we mensen hierop aanspreken krijgen we vaak de reactie: ‘het is toch gewoon groen en dus ook natuur?’ Al dit tuinafval zorgt voor grote problemen. We zijn vaak jaren bezig om de ongewenste woekerende planten weer uit onze natuur te krijgen. Dit kost onnodig veel tijd en geld en gaat ten koste van de bestaande biodiversiteit‘’, zegt boswachter Mirjam de Hiep.
Snoei- en tuinafval kan volgens het GNR beter in de groenbak of naar een van de GAD-scheidingsstations gebracht worden. Tuinafval is volgens de natuurorganisatie namelijk rijk aan voedings- en meststoffen en die horen niet thuis in de natuur. ,,Het voedselrijke tuinafval is een walhalla voor planten zoals brandnetels en bramen. Deze planten gaan woekeren en verdringen de zeldzamere planten die thuishoren op de zandgronden.‘’
Planten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen zijn in veel tuincentra te koop. Als deze planten, zoals de Japanse duizendknoop en springbalsemien, in de natuur terecht komen zijn het exoten. Volgens het GNR gaan deze planten woekeren en verdrukken ze oorspronkelijke planten. ,,Op heel veel plaatsen in de natuur zijn we deze soorten aan het bestrijden. Vaak duurt het jaren om ze weer weg te krijgen‘’, zegt het GNR.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
PREMIUMleuke buren
Met je buren op vakantie, Petra (62) en Antoinette (68) deden het (en het werd komisch)
Wekelijks vertellen buren hoe ze lief en leed met elkaar delen. Deze keer Petra (62) en Antoinette (68). -
PREMIUM
Natuur in Soester Duinen loopt serieus gevaar bij grote droogte: ‘Zo’n brand kan helemaal verkeerd aflopen’
Droge zomers, weinig grondwater en uitgedroogde bossen. De Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe ontwikkelen zich tot de meest brandgevaarlijke gebieden van Nederland. Daarvoor waarschuwde het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Maar de drukbezochte bossen hebben ook een voordeel: ‘In een gebied met veel publiek worden brandjes snel gemeld.’ -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUM
Bergharense fotograaf Eveline van Elk genomineerd voor Zilveren Camera
De Maas en Waalse fotograaf Eveline van Elk (41) is genomineerd voor de Zilveren Camera met haar serie Droogte. Van Elk woont in Bergharen en maakt al meer dan twintig jaar nieuws- en reportagefoto’s voor De Gelderlander. ,,Ik wil de lezer blijven triggeren, en mezelf.”
-
50
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUMMet samenvatting
Protest ‘Vogels’ bij doorgebroken speler is tevergeefs: ‘Dat moment is bepalend geweest’
-
Lubach trapt nieuw seizoen Avondshow af met 1,3 miljoen kijkers
De eerste aflevering van een nieuwe reeks van De Avondshow met Arjen Lubach is gisteravond door ruim 1,3 miljoen kijkers bekeken. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek vandaag. Daarmee staat de show van Arjen Lubach op de vijfde plaats in de lijst van best bekeken programma’s van maandag.