Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Hilversummer krijgt 12 maanden cel voor afpersing

Een 54-jarige man uit Hilversum is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. De man heeft zich schuldig gemaakt aan afpersing en een poging daartoe. 

De man houdt zich bezig met, in zijn eigen woorden, incassowerkzaamheden in de onder- en bovenwereld. In die rol heeft hij vorig jaar op 14 juni het slachtoffer gedwongen zijn motorfiets af te geven. Daar zegt hij tegen de man: ,,Als je nu je woord niet houdt aan mij, aan hem en aan hem, dan heb je echt een probleem.‘’ Meer dan een maand later spreekt hij opnieuw het slachtoffer. Bij een ontmoeting in een restaurant in Laren wil hij dat het slachtoffer zijn auto sleutels afgeeft. 

In plaats daarvan vraagt het slachtoffer aan restaurantmedewerkers om de politie te bellen. De rechtbank vindt het kwalijk dat de man zich door onderwereldfiguren laat inhuren voor incassoklussen, daarmee houdt hij het systeem van zware en georganiseerde criminaliteit in stand houdt. Dat de straf lager uitvalt dan het OM eiste komt volgens de rechtbank doordat er gekeken is naar vergelijkbare vergrijpen.