Volledig scherm
Phishing, foto ter illustratie © Shutterstock

Hilversummers verdacht van phishing, half miljoen euro buitgemaakt

Twee Hilversummers worden er van verdacht bijna een half miljoen euro te hebben buitgemaakt met phishing. Dat is het onder valse voorwendselen verkrijgen van bankgegevens via e-mail of telefoon. Het tweetal maakte in totaal 62 slachtoffers. Dat meldt NH Gooi.

Het tweetal werd in februari op heterdaad betrapt in een hotel in Soest. Daar waren ze op een hotelkamer bezig met oplichting. De twee maken deel uit van een bende bestaande uit vijf personen, onder wie een derde Hilversummer. Het tweetal zou in totaal 450.000 euro hebben buitgemaakt. 

Slachtoffers van de bende kregen nagenoeg niet van echt te onderscheiden mailtjes van ING. De 62 slachtoffers die in de berichten geloofden gaven hun wachtwoorden en bankcodes aan de bende. Daarmee konden de phishers inbreken op de rekening van de slachtoffers en zonder hun medeweten geld overmaken. Bij het wegsluizen van het geld werd gebruik gemaakt van geldezels. 

Dat zijn stromannen wiens rekeningen worden gebruikt om financiële transacties te verhullen. De twee Hilversummers, die gisteren voor de rechter stonden, hielden vol dat hun rol kleiner was dan het OM beweerde. Die verklaring werd door de officier van justitie in twijfel getrokken. Een van de twee is al vaker veroordeeld. 

Eind mei gaat de zaak verder.