Het Pamflet dat IS-groepering GreenB1rds verspreide. Op de bewerkte foto staat de Sint Vituskerk in brand.
Volledig scherm
Het Pamflet dat IS-groepering GreenB1rds verspreide. Op de bewerkte foto staat de Sint Vituskerk in brand. © GreenB1rds / IS

Hilversumse kerk te zien in IS-dreigement

De Hilversumse Sint Vituskerk is opgedonken in een dreigement van Islamitische Staat. Op het social medianetwerk Telegram plaatste een IS-afdeling met de naan GreenB1rds een bewerkte foto waar op de kerk in brand staat.  Ook is er een explosie te zien terwijl een zwaarbewapende man staat toe te kijken. Dat meldt Gooi- en Eemlander.

‘Terreur is nu hier’, meldt GreenB1rds: ’we zijn gekomen om jullie af te slachten’. De bedreiging werd op 1 augustus op Telegram geplaatst.

Het is niet duidelijk waarom uitgerekend de Sint Vituskerk wordt gebruikt in het pamflet. Publiciste Brenda Stoterm, die veel schrijft over het Midden-Oosten, twittert dat IS op sociale media normaal gesproken weinig aandacht heeft voor Nederland. Wel refereert zij aan het boerkaverbod dat vorige week van kracht ging. 

Politicus Geert Wilders van de PVV heeft de afbeelding gedeeld op social media en schreef er een korte boodschap bij: ’IS bedreigt Nederland vanwege boerkaverbod. Tuig’

Mark Azazel, een Hilversumse blogger en jihadwatcher, is van mening dat de aanleiding voor de dreiging uit een andere hoek komt. Volgens hem is de verlenging van het voorarrest van een 27-jarige Jihad-verdachte in Maastricht de aanleiding. Deze man zou zijn aangesloten bij GreenB1rds. ’Maastricht kreeg al eerder een poster’, aldus Van den Berg, volgens hem een vergelijkbaar dreigement.

De politie is op de hoogte van de dreigende boodschap met de brandende kerk. ,,Ze houden het goed in de gaten’’, zegt pastoor Dresme. Wat hem betreft is er geen reden tot grote bezorgdheid.