Volledig scherm
De houten villa aan de Verhulstlaan in Bussum. © Google Street View

Historische villa in Bussum gered van de sloop door monumentenstatus

Een historische villa aan de Verhulstlaan in Bussum is net op tijd gered van de sloop. De gemeente Gooise Meren heeft gekozen om een compromis te sluiten met verschillende verenigingen die al een tijd strijden voor behoud van de houten villa. Het oudste deel van het pand wordt nu beschermd met een monumentenstatus en daarmee is sloop deels van de baan.

Het orignele deel (villa Het Mouwtje) dat met de monumentenstatus wordt beschermd stamt uit 1903. De aanbouw uit 1911 wordt echter niet beschermd en kan daardoor wel worden gesloopt. Op het terrein komt verder ruimte voor nieuwbouw.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap, Vrienden van het Bredius en de Historische Kring Bussum voerden daarom de afgelopen maanden overleg met de gemeente Gooise Meren om te kijken of de villa van de sloop te redden was. Het complex heeft namelijk dienst gedaan als herstellingsoord voor ‘bleekneusjes’ uit Amsterdam die in een landelijke omgeving moesten aansterken. Daarnaast bleek de villa ook een uniek ontwerp van architect K.P.C de Bazel (1869- 1923).

De Bazel woonde vanaf 1902 in Bussum en veel zijn ontwerpen zijn daarom te vinden in Bussum en omgeving, mede omdat hij als gemeentearchitect voor de toenmalig gemeente Bussum heeft gewerkt. Het beroemdste werk van zijn hand is het Kantoor Nederlandse Handel Maatschappij aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Tegenwoordig staat het pand beter bekend als ‘gebouw De Bazel’. Hij ontwierp ook het Rijksbeschermde Brediuskwartier.