Volledig scherm
Foto ter illustratie. © GinoPress B.V.

Hoge straffen in zaak rond mensensmokkel en hennepteelt

In hoger beroep zijn de 26-jarige H. uit Bussum en de 31-jarige W. uit Hilversum veroordeeld tot celstraffen van 54 en 72 maanden celstraf voor deelname aan een criminele organisatie. Dat schrijft Gooi- en Eemlander. De daders hielden zich in de periode julie 2015 tot februari 2016 bezig met mensensmokkel vanuit de jachthaven in IJmuiden en hennepteelt in het Gooi.

H. en W. werden eerder veroordeeld tot respectievelijk 42 maanden en 48 maanden celstraf.  Andere verdachten in de zaak werden veroordeeld tot celstraffen van 3 en 4,5 jaar. Deze vier zijn niet in hoger beroep gegaan. H. en W. deden dit wel. H. beweert dat hij onschuldig is, terwijl W. slechts zijdelings betrokken zegt te zijn. 

Zeilboot

In augustus 2015 sloegen passanten in IJmuiden alarm toen zij een gammele zeilboot met zagen varen. Daarop zaten 24 Vietnamezen en Albanezen. Zij stonden op het punt stond de haven uit te varen. De Koninklijke Marechaussee werd ingeschakeld en hield de boot tegen. Het was de bedoeling dat zij tegen betaling naar Engeland gesmokkeld zouden worden.

Na inspectie bleek de boot ongeschikt voor een dergelijke reis. Bovendien was de boot te klein voor het aantal passagiers en niet uitgerust met noodsignalen en hadden de schippers nauwelijks ervaring met zeilen.

Hennepteelt

Ook hielde de organisatie zich bezig met grootschalige hennepteelt. In Huizen werd in december 2015 een hennepkwekerij ontmanteld. Ook werd er in twee woningen in Bussum 17 kilo drugs gevonden.