Volledig scherm
Een bosje qat. © Joris Buijs / PVE

Man (33) aangehouden met qat en groot geldbedrag op zak in ’s-Graveland

Een 33-jarige man uit Amersfoort is vorige week aangehouden voor het rijden onder invloed op het Noordeinde in ’s-Graveland. Hij zou qat hebben gebruikt. Ook wordt hij verdacht van witwassen.

De Amersfoorter vertoonde gevaarlijk rijgedrag op de Middenweg in Nederhorst den Berg. Bij het stoppen van de bestuurder in ’s-Graveland zagen agenten dat de bestuurder een zakje met de softdrug qat naast zich had liggen.

Bij het doorzoeken van de auto werden nog eens zes zakjes met qat aangetroffen. Ook had de man 1100 euro contant op zak en een weegschaal bij zich. In eerste instantie verdacht de politie de man daardoor van handel in softdrugs, maar de hoeveelheid qat bleek onder de strafbare grens van 200 gram te liggen.

De verdachte kon geen verklaring geven over de herkomst van het geld. Het bedrag is daarom in beslag genomen door de politie op verdenking van witwassen. De Amersfoorter krijgt een proces-verbaal.

Qat is een softdrug die verboden is volgens de Opiumwet. De gebruiker kauwt op de takjes of bladeren waarna het een opwekkend effect geeft.