Volledig scherm
Het raadhuis van Hilversum © ANP XTRA

Meerderheid Hilversumse politiek voor vuurwerkverbod

Een ruime meerderheid van de Hilversumse politiek is voor een vuurwerkverbod. Na de afgelopen jaarwisseling is voor veel politici de maat vol, zo ook in Hilversum. Dat meldt de Gooi en Eembode.

Hoewel de gemeente Hilversum in een persbericht aangaf dat de jaarwisseling veilig was verlopen. Zijn de lokale politici daar verdeeld over.  over de centrale vuurwerkshow zijn ze enthousiast. Op de berichten over de gebeurtenissen in Kerkelanden, waar onder andere meerdere scholen het moesten ontgelden reageerden ze geschokt. 

Jan Slingerland voor Hart voor Hilversum vindt dat het zo niet door kan gaan. Daarom pleit hij voor een lokaal referendum. Waarom is er anders sinds kort een referendumcommissie in Hilversum, vindt hij. ,,Die kan dan aan de bak‘’, zegt hij tegen het regionale dagblad.

D66 fractievoorzitter Annemarie den Daas heeft haar twijfels bij een referendum. In Hilversum geld alleen een correctief raadgevend referendum achteraf dus, maar voor een vuurwerkverbod is ze wel. En dus is er het idee om bij de eerstvolgende raadsvergadering een motie in te dienen voor een verbod. 

Bij de lokale VVD-fractie is een vuurwerk verbod nog niet besproken. Fractievoorzitter Frits Vogel hoopte dat er met een centrale vuurwerkshow een nieuwe traditie zou ontstaan. Dat is volgens hem deels gelukt. Dat er een nieuwe generatie 10 -tot 14-jarigen is die een ander beeld heeft van een leuk feest vindt hij jammer. ,,Moet je dit willen? Het wordt ook niet minder, ondanks alle maatregelen. Dit kun je als weldenkende natie niet overeind houden.‘’ 

De meeste politici doen ook een oproep op Den Haag. Ook Vogel, immers als er in Hilversum een verbod is en in buurgemeenten niet, dan levert zo'n verbod mogelijk weinig op. Ook een regionale samenwerking  ziet hij wel brood.

Ook bij GroenLinks zijn ze voor een centrale vuurwerkshow en een nationaal verbod. De PvdA wil ook vol gaan voor een verbod, En als dat niet haalbaar is wil fractievoorzitter Femke van Drooge plaatsen gaan aanwijzen waar wel vuurwerk mag worden afgestoken in plaats van de nu vuurwerkvrije zones. 

De enige partij die niet staat te springen is het CDA. Fractievoorzitter Olaf Sterutker vindt een landelijk verbod nog wat te vroeg. ,,De overlast is vooral een Randstadprobleem, maar op het platteland heb je het carbidschieten. Dat is daar weer een traditie”, aldus de christendemocraat, tegen de krant.‘’ 

Streutker wil vooral meer vuurwerkshows, die moeten samen met vuurwerkvrije zones en minder consumentenvuurwerk het probleem oplossen. Ook de ChristenUnie twijfelt nog en heeft nog wat vragen voor Burgemeester Broertjes. Fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil is niet tegen een vuurwerkverbod, maar vindt dat er eerst nog een discussie moet komen.