Volledig scherm
Kunstenaar Nicolaas Jonk. © Rotterdams Dagblad

Na achttien jaar komt standbeeld Prometheus weer terug naar Hilversum

Aankomende donderdag zal het standbeeld van Prometheus weer in Hilversum geplaatst worden, na achttien jaar lang afwezig te zijn geweest. Er zal donderdagmiddag een feestelijke herplaatsing zijn, waarbij onder andere wethouder Arno Scheepers aanwezig zal zijn. 

In 1960 werd het beeld geplaatst bij het toenmalige Gemeentelijk Energie Bedrijf ter ere van honderd jaar elektriciteit en zestig jaar gas in Hilversum. De maker van het standbeeld, beeldhouwer Nicolaas Jonk, koos voor een figuur uit de Griekse mythologie: Prometheus. Het mythische personage stal het vuur van de Griekse goden en schonk het aan de mensheid, waardoor Jonk hem een geschikt onderwerp vond voor een standbeeld ter ere van elektriciteit en gas. Het beeld kreeg in de volksmond al snel ‘Jan Propaan’ als bijnaam. 

In 2010 moest het beeld weggehaald worden. De sokkel was in slechte staat en het beeld stond bovendien in de weg voor de bouw van een nieuw terrein. Aankomende donderdag zal het beeld na achttien jaar afwezigheid weer terugkeren op de exacte plek waar het eerst stond.