Volledig scherm
Een medewerker van het vogelhospitaal vindt de kogel in het lichaam van de ooievaar. © Vogelhospitaal Naarden

Ooievaar met buks neergeschoten in 's-Graveland

In ‘s-Graveland is gisteravond een ooievaar neergeschoten. Vogelhospitaal Naarden heeft het dier in leven kunnen houden, maar de ooievaar verkeert in levensgevaar. Medewerkers van het hospitaal vonden een kogel van een buks in het lichaam van het gewonde beestje.

De dierenambulance trof de vogel aan met een lelijke open breuk aan de linkervleugel en bracht het slachtoffer meteen naar het speciale hospitaal in Naarden. Daar is de ooievaar gestabiliseerd en later uitgebreid onderzocht. Eem dierarts gaat proberen de breuk te herstellen.

,,Er worden foto's gemaakt van de breuk zodat we kunnen onderzoeken hoe we kunnen opereren,‘’ zegt Erik Bruinning van het hospitaal. ,,Er wordt met man en macht voor het hier gezorgd, maar hij of zij is absoluut nog in levensgevaar. Het gaat namelijk een flinke klus worden om ‘em weer vliegend de deur uit te krijgen. Het dier kan ook infecties of ontstekingen oplopen.‘’

Pissig

Het hospitaal ziet tientallen neergeschoten vogels per jaar binnenkomen, maar een ooievaar zien ze zelden. Bruinning is behoorlijk pissig. ,,Op dieren jagen om op te eten, snap ik nog. Maar voor de lol op vogels schieten is belachelijk!‘’

Het vogelhospitaal heeft aangifte gedaan bij de politie. In mei werd er in het Overijsselse De Lutte een ooievaar doodgeschoten en dat leidde tot grote ophef in de omgeving.