Volledig scherm
Het terras van Blaricum Beach. © Blaricum Beach

Petitie van Blaricum Beach bijna 2.500 keer ondertekend

De petitie om de gemeente op te roepen strandtent Blaricum Beach te blijven steunen is sinds de lancering afgelopen donderdag al bijna 2.500 keer ondertekend. Mede-eigenaar Marita Steenbeek startte de petitie na bezwaar van Vrienden Van Het Gooi om de gemeente te overtuigen dat de strandtent voorziet ‘in een enorme behoefte van alle bewoners van Blaricum en omgeving’.

Volgens Vrienden Van Het Gooi, een vereniging die zich inzet voor het behoud van de Gooise natuur, richt het aangelegde strand en strandpaviljoen Blaricum Beach schade toe aan de natuur. De vereniging heeft daarom bezwaar aangetekend tegen de strandtent en vragen gesteld aan de gemeente. Volgens Vrienden Van Het Gooi groeien er in het ‘kruiden- en faunarijke grasland’ onder andere plantensoorten die beschermd zijn. ,,Natuur is om van te genieten, maar kan niet zomaar worden opgeofferd voor recreatie.”  De Vrienden van het Gooi roept de gemeente op om de regels die de natuur beschermen in acht te nemen.

Dat bezwaar zorgt voor veel reacties onder de inwoners van Blaricum. Het strandpaviljoen krijgt online veel steun. ,,Wees blij met ondernemerschap en mensen die zich inzetten voor de gemeenschap” en ,,Blaricum Beach is echt een aanwinst”, reageren bewoners. Echter kan ook Vrienden Van Het Gooi op begrip van andere bewoners rekenen. ,,Wees blij dat er nog een organisatie is die voor de stemloze natuur opkomt”, reageert iemand op het bericht van Vrienden Van Het Gooi. ,,Het landschap van het Gooi is het bewaren waard”, reageert een ander.

‘Beter en mooier’

Met de petitie hoopt mede-eigenaar van de strandtent Steenbeek aan de gemeente te laten zien dat Blaricum Beach in een behoefte van de inwoners voorziet. ,,De gemeente heeft er juist voor gezorgd dat het strand er beter en mooier op is geworden”, laat zij weten. ,,De strandtent voorziet ook in een enorme behoefte van alle bewoners van Blaricum en omgeving. Juist hierdoor is het schoner, mooier, beter en veiliger geworden.”

,,Het is duidelijk dat er behoefte bestaat aan de nieuwe vorm van recreatie die daar is ontstaan. Maar als je in een natuurgebied recreatie zou willen, moet je zorgvuldige afwegingen maken”, reageert de Vrienden Van Het Gooi. ,,Het nut van natuurbescherming staat niet ter discussie, maar geen bescherming zonder spelregels. Wat ons betreft kunnen gemeenten deze niet zomaar opzij schuiven met het argument dat als iets heel leuk is dat je dan maar een oogje dicht moet knijpen.”