Volledig scherm
© ANP

Tafelberg krijgt grote opknapbeurt

Het Goois Natuurreservaat start vanaf komende maand met herstelwerkzaamheden op de Tafelberg bij Blaricum, het hoogste uitkijkpunt in het Gooi. De oude houten bankjes en de tafel maken plaats voor een nieuw oriëntatieplateau met zitelementen.

In 1990 kreeg de Tafelberg zijn laatste grote opknapbeurt. Nog steeds is de berg een drukbezocht punt en voor veel mensen een bijzondere plek om te genieten van het uitzicht. De trap, zitbanken en tafel zijn in de loop van de jaren versleten. De helling van de berg is overwoekerd met de Japanse duizendknoop en aan de kant van de heide uitgesleten. Ook is het uitzicht vanaf de berg nog minimaal, omdat de zichtassen voor een groot deel zijn dichtgegroeid.

Tijd dus voor een grote opknabeurt na 30 jaar. Boven op de Tafelberg plaatst Het Goois Natuurreservaat een uit bakstenen gemetselde tafel. Op de stenen tafel komen oriëntatiepunten. De gemeentegrens Blaricum/Huizen, die dwars over de berg loopt, wordt zichtbaar gemaakt. De helling van de berg wordt hersteld en de opgang wordt verplaatst naar de kant van de heide. De oude opgang verdwijnt en wordt met bomen en struiken ingeplant. De houten traptreden worden vervangen door een trap van Cortenstaal. Ook wordt de bestaande palissade vervangen door een natuurlijk hekwerk. De helling zal periodiek worden begraasd door schapen. Verder herstelt Het Goois Natuurreservaat enkele zichtassen. Er komen vier zichtlijnen vanaf de Tafelberg over de heide.

,,Ik ben trots op deze historische plek in ons natuurgebied. Met dit project kunnen we de geschiedenis van de Tafelberg weer in ere herstellen”, zegt directeur-rentmeester Karin Kos van Het Goois Natuurreservaat.

Het Goois Natuurreservaat had al eerder plannen voor de opknapbeurt. De plannen moesten echter in 2016 worden uitgesteld. Drie jaar later kunnen de herstelwerkzaamheden alsnog van start gaan. De werkzaamheden worden nog dit jaar afgerond. Tijdens de werkzaamheden is de berg tijdelijk niet te beklimmen. In januari is de berg weer toegankelijk. In het voorjaar wordt de Tafelberg officieel geopend.