Volledig scherm
Illustratie. © Shutterstock

Voorlopig geen vuurwerkverbod in Hilversum: ‘Ik ga niet experimenteren’

In Hilversum komt voorlopig geen algeheel vuurwerkverbod voor consumenten. Burgemeester Pieter Broertjes wil dat wel graag, maar denk dat alleen een landelijk verbod kans heeft om te slagen.

„Ik wens Apeldoorn veel sterkte, maar ik doe het niet”, zegt Broertjes. De gemeente Apeldoorn wil in de jaarwisseling van 2020 op 2021 het vuurwerkverbod invoeren. Alleen professionele partijen mogen dan vuurwerk afsteken, consumenten niet. Dat meldt de Gooi- en Eemlander.

Hoewel de burgemeester wel graag een vuurwerkverbod zou willen, wil hij niet dat zijn gemeente als proef dient voor de rest van het land. „Anders krijg je een waterbed-effect. Amsterdam heeft niet voor niets afgezien van de plannen. Zolang er geen landelijk verbod is, ga ik niet experimenteren.”

Broertjes gaat daarom verder op de ingeslagen weg. „We houden koers. Dus: het centrum vuurwerkvrij en daar goed op handhaven. Daarna denk ik dat het aantal vrijwillige vuurwerkvrije zones toe gaat nemen, van vijf tijdens de vorige jaarwisseling naar misschien wel tien dit jaar.” 

Debat

Vorige week gaf de burgemeester aan dat hij een bijeenkomst om te discussiëren over een vuurwerkverbod als een goed initiatief ziet.