Volledig scherm
Een deel van de N225. © Google Streetview

Verlichting langs N225 wordt energiezuiniger en dimbaar

De verlichting langs de N225 tussen Driebergen en Leersum worden vanaf maandag vernieuwd. De oude lichtmasten maken plaats voor masten met energiezuinige ledverlichting. 

En dat gebeurt ook langs de N226 tussen Leersum en Woudenberg. Het gaat om vervanging van de armaturen, maar op sommige plekken worden ook de lichtmasten vervangen door exemplaren van aluminium. De werkzaamheden beginnen maandag 26 augustus en duren tot 12 september. Het gaat om de vervanging van zo’n zeventig lichtmasten.

De nieuwe verlichting is bovendien straks dimbaar. Dat betekent dat de verlichting op gezette tijden (waarschijnlijk laat op de avond en ‘s nachts) op een laag pitje wordt gezet. Dat is vooral goed nieuws voor de dieren op de Heuvelrug, die veel last hebben van lichtvervuiling. De ledverlichting is ook energiezuiniger en veroorzaakt minder uitstoot van CO2. ‘Natuurlijk nemen we wel alle eisen van de verkeersveiligheid in acht’, aldus de provincie.

Weghelft dicht

De werkzaamheden beginnen bij Driebergen en duren overdag van 09.00 tot 15.00 uur. Er wordt gebruikgemaakt van een rijdende afzetting, die steeds een stukje opschuift. Een weghelft is dan over een lengte van 50 meter afgesloten. Verkeersregelaars leiden het verkeer in goede banen.

Overigens worden de nieuwe lampen voorlopig nog niet gedimd. Volgens een woordvoerder van de provincie kan de verlichting, nu nog aangesloten op het netwerk van netbeheerder Stedin, alleen aan of uit. Pas als de provincie een eigen openbaar verlichtingsnet heeft aangelegd, kunnen de lichten worden gedimd. Zo’n eigen net vergt echter een flinke investering en dat is voorlopig nog niet aan de orde.

Nieuw asfalt

In het weekend van 30 augustus worden bij Leersum trouwens nog meer werkzaamheden uitgevoerd. De provincie gaat het asfalt vernieuwen op de Rijksstraatweg (N225) tussen Leersum en Amerongen. De weg wordt daarom afgesloten tussen vrijdagavond 30 augustus 21.00 uur en maandagochtend 2 september, 05.30 uur. Er zijn omleidingen via de N226/A12 en de N416/N233/A12. Woningen, bedrijven en winkels blijven bereikbaar en ook het fietspad blijft beschikbaar.

Utrecht