Volledig scherm
Bellen en appen op de fiets is sinds 1 juli verboden en inmiddels zijn er al meer dan 9000 boetes hiervoor uitgedeeld, waarvan slechts 15 in de Hoeksche Waard. © ANP

15 boetes voor appende fietsers in de zomermaanden

In juli en augustus van dit jaar zijn in de Hoeksche Waard 15 'appboetes' uitgedeeld door de politie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In heel Nederland werden er in deze periode elke dag gemiddeld 150 fietsers beboet, omdat ze hun telefoon vasthielden tijdens het rijden. In totaal gaat het om zo'n 9.000 overtredingen.

Daarmee ligt het gemiddelde in de Hoeksche Waard op 1,7 per tienduizend inwoners. Ter vergelijking: in Rotterdam ligt dat op 6,3 per tienduizend inwoners. In de Maasstad werden 406 boetes uitgedeeld. Dat is boven het landelijk gemiddelde van vijf boetes per tienduizend inwoners.

In de naastliggende gemeente Nissewaard ligt het gemiddelde nog hoger. In twee maanden tijd werden 68 appende of bellende fietsers op de bon geslingerd, dat zijn er acht per tienduizend inwoners. De gemeenten Delft, Utrecht, Goes en Weert voeren de lijst aan. Hier kregen minstens zestien op de tienduizend inwoners een 'appboete'.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen