Volledig scherm
Adrie ter Wiel voor haar zelfgemaakte kasteel. © VICTOR VAN BREUKELEN

Adrie ter Wiel (75) heeft borduren van 3D-bouwwerkjes tot kunst verheven

hoeksche hobby'sAan naald en draad heeft Adrie ter Wiel genoeg. Wat ze in haar hoofd en in haar vingers heeft, weet ze vakkundig uit te beelden in fraaie borduur­werken. Maar het dan ook nog uitleggen - dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wat als je al jaren met veel plezier een hobby hebt, maar niet weet hoe je het moet verwoorden? Dat euvel doemt al bij binnenkomst bij Adrie ter Wiel (75) op.

Want van benodigdheden als naald, draad en schaar kan iedereen zich wel een voorstelling maken. Maar hoeveel mensen weten wat ‘plastic stramien’ is? Laat staan dat zij ermee overweg kunnen. ,,Ik kan het wel uitleggen, maar mensen snappen er dan toch niks van’’, zegt de Numansdorpse op onbegrepen toon. ,,Noem het maar modelbouw met naald en draad.’’

Haar hobby lijkt op een vergrote variant van borduren, met dikker garen dan gebruikelijk en op dunne, witte en buigzame plastic vellen met kleine gaatjes erin. Daarmee knipt en borduurt ze - soms wel vijf uur per dag - allerlei driedimensionale kunstwerken. De ene keer volgens een patroon uit een boekje uit Amerika, de andere keer gewoon vanuit haar eigen fantasie.

Ter Wiel weet niet beter dan dat ze met naald en draad bezig is. ,,Van kinds af aan ben ik ermee opgegroeid.” Zo breide ze al op haar 15de in een vrouwenvereniging voor een ‘bejaardenhuis’. ,,Anderen maakten dan bijvoorbeeld sokken. Ik breide dingen die een ander niet kon maken, zoals de moeilijkste truien.”

Van breien was het een kleine stap naar naaiwerk. En later, na de intrede van internet, het uit Amerika overgewaaide borduren op plastic. Lachend: ,,Dat is wat uit de hand gelopen.’’

Overal in huis kom je nu haar Grote Onbegrepen Hobby tegen. Als vaas. Als klok. Of zelfs als werkende kauwgomballenautomaat. En dat zijn nog slechts kleine borduurwerkjes.

Uitdagend

Liever waagt ze zich aan grotere, meer uitdagende projecten. ,,Die liggen mij beter’’, zegt ze. En dan lachend: ,,En wat moeilijk is, is natuurlijk veel leuker.’’

In de keuken heeft ze op een strijkplank een zelfgemaakte zomertuin opgesteld, compleet met schommelbank en terras. Op de vriezer staat een muziekwinkel, inclusief gitaren en een piano. En over twee keukentafels verdeeld pronkt een bijna twee meter lang cruiseschip, waarop Barbie aan de rand van een zwembad ligt te zonnen.

,,Alles is geborduurd. Er komt verder niks aan te pas. Er is ook niks gelijmd. Je naait alles in elkaar.’’ Net als het schip is ook het grote kasteel in de woonkamer op Barbie-formaat. ,,Grote kinderen kunnen er gewoon mee spelen.’’ Het kasteel, dat net als een poppenhuis aan één zijde open is, wordt bewoond door Barbie en Ken, die deftig zijn gekleed.

,,Volgens het patroon zat er geen licht in het kasteel. Maar ja, dan maak ik dat er gewoon zelf in’’, klinkt het zelfverzekerd. ,,Zal ik het even aandoen?’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

poll

Een P+R in Heinenoord is hard nodig

  • Ja (0%)
  • Nee (0%)
  • Neutraal (0%)
0 stemmen