Volledig scherm
Vuilnismannen van RAD halen afval op. © Rein Geleijnse Fotografie

Afvaltarief in de Hoeksche Waard stijgt enorm

Huishoudens in de Hoeksche Waard betalen volgend jaar gemiddeld 33 euro meer voor hun afval. Dat is een stijging van ruim 20 procent. Het is vooral het basistarief, dat van 106,25 euro naar 128,50 euro per aansluiting gaat, dat omhoog schiet.

Directeur René Huisman van de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (RAD) liet onlangs al weten een fikse tariefstijging te verwachten. Zijn organisatie heeft te kampen met tegenvallers. In de plannen van het rijk gaat het belastingtarief voor het storten en verbranden van restafval meer dan verdubbelen. Het betekent een tegenvaller van ruim een kwart miljoen euro voor de RAD.

Daarnaast is de markt voor oud papier ingestort, waardoor de opbrengsten een kwart miljoen euro lager uitvallen dan verwacht. Verder levert de inzameling van plastic, metalen en drankenkartons veel meer op, onder meer omdat het aanbod is gegroeid. Het scheelt de RAD al gauw 2 ton.

Leeg

Het reservepotje dat de RAD Hoeksche Waard nog had om tegenvallers op te vangen is daardoor in één klap bijna helemaal leeg. Het bestuur van de RAD wil daarom toe naar een kostendekkend tarief. Goed scheiden loont volgend jaar alleen om de tariefstijging te beperken, maar duidelijk is dat alle huishoudens meer gaan betalen. De grootste stijging zit namelijk in het basistarief dat 22 euro hoger wordt.

Het aanbieden van restafval stijgt ook. Het langs de weg zetten van een grote container (240 liter) kost in 2019 per keer 7,50 euro (nu 6). De kleinere variant (140 liter) gaat van 4 naar 5 euro en per zak is de stijging 0,25 euro. Toch blijft het gemiddelde tarief per huishouden nog ruimschoots onder het landelijk gemiddelde, aldus de RAD.

De afvalstoffendienst wil ondertussen volgend jaar de hoeveelheid restaanval verder terugdringen. Dat gebeurt door het gefaseerd invoeren van 'omgekeerd inzamelen'. De RAD haalt alleen nog grondstoffen op die kunnen worden gerecycled. Restafval moeten inwoners zelf in afvalzakken naar een ondergrondse container brengen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard