Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Alsnog groen licht voor bouw megagrote windmolens Korendijk

Niets staat de bouw van vijf megagrote windmolens langs het Spui tussen Nieuw-Beijerland en Piershil nog in de weg. De Raad van State wees vanochtend het beroep af tegen de plannen aan de westkant van de Hoeksche Waard. De Raad van State heeft tegenstanders van de turbines maar op één punt gelijk gegeven. 

De turbines worden met een hoogte van 210 meter de grootste van de hele regio Rotterdam. De wieken reiken zelfs nog tientallen meters hoger dan de Euromast. De Raad van State bepaalde alleen dat op één van de windmolens, die boven de Spuiweg hangt, een ijsdetectiesysteem moet komen.

In Korendijk, waar Nieuw-Beijerland en Piershil onder vallen, en Nissewaard aan de andere zijde van het Spui werd met spanning op de uitspraak van de hoogste bestuursrechter gewacht. De plannen van Klein Piershil BV kwamen onder regie van de provincie Zuid-Holland tot stand. De provincie vond namelijk dat de gemeente Korendijk onvoldoende meewerkte aan haar plicht om de bouw van windmolens op haar grondgebied mogelijk te maken en nam daarom zelf het initiatief.

Zowel de gemeente als inwoners de stichting Tegen windturbines aan het Spui tekenden bij de Raad van State beroep aan tegen het windmolenplan. Zij vrezen dat veel inwoners van vooral Nieuw-Beijerland geluidshinder gaan ondervinden van de ‘reuzen’. De gemeente vindt het gebied langs het Spui de slechtst mogelijk plek om windmolens neer te zetten.

Ook in Barendrecht werd de uitspraak van de Raad van State met spanning afgewacht. Daar is verzet tegen de komst van net iets minder hoge windmolens langs de Hoeksche Waardse zijde van de Oude Maas. De gemeente Binnenmaas heeft, in tegenstelling tot Korendijk, de regie wel in eigen handen gehouden. Tegen wil en dank werkt ze mee aan de komst van de turbines.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen