Volledig scherm
Anita van Tongeren en haar man Rob hebben een eigen minibibliotheek aan het Schenkeltje. © IndeBuurt Hoeksche Waard

Anita (47) heeft een eigen bibliotheek aan huis: 'eerste avond al geruild'

Anita van Tongeren (47) is naast medewerker in een speelgoedwinkel parttime eigenaresse van de bibliotheek in haar voortuin. Samen met man Rob maakte ze een kastje van hout. Ze gaven het een likje verf en hingen het op aan de buitenmuur van het huis. En daar was hij: de Mini Bieb 's-Gravendeel.

De 'bieb' is gratis en voor iedereen toegankelijk, en dat was precies wat Anita wilde. Begin vorig jaar was ze in Breda toen ze daar voor het eerst een minibieb zag. ,,Ik vond dat zo leuk! Ik wilde dat ook graag voor onze buurt. Rob heeft van hout een boekenkastje gemaakt en dat hebben we samen opgeknapt en aan de buitenmuur van ons huis gehangen. De eerste boeken hebben we er zelf in gezet en diezelfde avond werden er al boeken geruild en gebracht. Dat was bijzonder."

Klokkast

Anita en Rob wonen aan het Schenkeltje; de dijk tegenover het voetbalveld, het zwembad, de ijsbaan en de tennisbaan. Een centraal punt in het dorp. In eerste instantie stond de minibieb vol met kinderboeken, maar al gauw verschenen ook volwassenenboeken in het houten kastje.

Ze besloten ze om er nóg een minibieb bij te hangen. ,,We hadden een oude klokkast uit grootmoeders tijd zonder binnenwerk. Die hebben we helemaal opgeknapt: we hebben er plankjes in gemaakt en hij is drie keer geverfd en gelakt. Hij heeft het uiteindelijk maar een jaar volgehouden, toen kwamen de gaten en scheuren erin. We hebben maar weer een nieuw kastje op de kop getikt en opgeknapt. Het kost allemaal best wel geld, tijd en moeite maar dat is het meer dan waard.”

Quote

Het kost allemaal best wel geld, tijd en moeite. Maar dat is het meer dan waard

Anita van Tongeren
  1. Waterschapsbelasting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    Water­schaps­be­las­ting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    De belastingenvelop van waterschap Hollandse Delta valt binnenkort in de brievenbus bij inwoners van de Hoeksche Waard. De rekening die daarop vermeld staat is hoger dan de afgelopen jaren, meldt heemraad Piet Kome (financiën). ,,Er is extra geld nodig om al het werk in 2020 te kunnen doen'', zegt hij, doelend op onder meer dijkversterkingen en het aanleggen van natuurlijke oevers in onder meer Piershil, Goudswaard en Strijen.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen