Volledig scherm
© Van Der Neut Jacques

Bijzonder: Zeldzame koereiger gespot op natuureiland Tiengemeten

's Ochtends vroeg staat vogelkenner Rob Burgmans (72) al klaar op Tiengemeten. Met een verrekijker en telescoop gaat hij maandelijks op pad om vogels op het eiland in het Haringvliet te tellen. Deze week heeft hij een koereiger (foto) gespot. Een erg bijzondere vogel om hier te zien.

,,Een koereiger trekt meestal naar Zuid-Europese landen'', vertelt Burgmans. De vogel is al een paar keer eerder opgedoken in Nederland en liet zich zelfs al eens zien in het Oudeland van Strijen. Maar nu dook het zeldzame dier dus op tijdens de maandelijkse telling op Tiengemeten.

Het is niet de eerste zuidelijke vogelsoort die te zien is in het gebied; er is ook een roodhalsfuut opgedoken. ,,Normaal gesproken paren zuidelijke soorten niet in Nederland. Maar, dit mannetje was duidelijk op zoek naar een vrouwtje."

Quote

Normaal gesproken paren zuidelijke soorten niet in Nederland. Maar, dit mannetje was duidelijk op zoek naar een vrouwtje

Er wordt veel tijd gestoken in de tellingen. Een gemiddelde telling begint om acht uur in de ochtend en eindigt rond vier uur in de middag. Burgmans vindt zulke 'werktijden' niet erg. ,,Vogels bekijken is mijn hobby. Ik heb er dus plezier in."

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen