Volledig scherm
Conny van den Eijnden uit Piershil: ,,Kijk, hier kun je iets instoppen.'' FOTO: © VICTOR VAN BREUKELEN © VICTOR VAN BREUKELEN

Boezemkastjes-kunstenares heeft Salvador Dalí als grote voorbeeld

PremiumHoeksche Hobby's Conny van den Eijnden (57) is misschien wel de enige boezemkastjes-kunstenares ter wereld. En ze gaat verder, waar Salvador Dalí ophield. ,,Het moeten niet alleen kijkvoorwerpen zijn."

Het zijn vrouwentorso's met ingebouwde kastjes en laatjes - veelal op buik- en borsthoogte - en ze heten cupboards. ,,Dat is een beetje een dubbelzinnig woord", legt Conny van den Eijnden uit. ,,Want in het Engels betekent het kastjes. En cup staat voor borst. Snappie?"

Omdat die Engelse woordspeling misschien niet voor iedereen even begrijpelijk is, besloot de Piershilse om ze boezemkastjes te noemen. Lachend: ,,Maar in mijn termen blijven het cupboards."

Inspiratie 

Haar inspiratie kreeg ze van niemand minder dan de wereldberoemde Spaanse kunstenaar Salvador Dalí. Tijdens een stedentrip met haar dochter naar Praag, stuitte ze bij een tentoonstelling van zijn werken op een bronzen sculptuur van een vrouwenlichaam. Zonder armen en benen, maar met allerlei laatjes, zowel boven, op als onder de boezem. ,,Dat was alleen symbolisch bedoeld", zegt Van den Eijden. ,,De laatjes konden niet echt open."

Dat bracht haar op het idee vrouwentorso's met boezemkastjes te gaan maken. ,,Maar dan zorg ik wel dat de laatjes te gebruiken zijn. Het geheel moet niet alleen een kijkvoorwerp zijn." Het duurde wel een jaartje voor ze had uitgedokterd hoe ze dat dan allemaal precies moest doen. Want hoe opereer je een paspop? Waar haal je die überhaupt vandaan? En hoe krijg je de kastjes erin?

Verschillend

Weer twee jaar verder heeft ze thuis zo'n zeventien vrouwentorso's met boezemkastjes staan. Allemaal met verschillende thema's, stuk voor stuk met hun eigenaardigheden en allemaal voorzien van een label met de naam van de pop erop. Zo pronkt direct bij binnenkomst in de hal Push Me. Een vrouwentorso met een zwart-grijze jurk, een wit kastje in haar buik en twee vuurrode ronde boezemkastjes met zwarte klepjes die schreeuwen om aandacht. Push staat er op beide borsten. Terwijl Van den Eijnden doet wat er staat, zegt ze: ,,Kijk, hier kun je iets instoppen."

Quote

Het is een beetje uit de hand gelopen.

Conny van den Eijnden

De rest van haar 'kinderen' staat op de overvolle zolderkamer. En geen van hen is hetzelfde. Neem de Non-stop-pop met als thema zebrapad: het is een vrouwentorso met horizontale zwart-witte strepen en aan de voorkant drie verkeerslichten boven elkaar. Of de Stars and Stripes-pop: een torso gestoffeerd met sterren en strepen in de kleuren van de Amerikaanse vlag met rode, blauwe en witte ronde potjes met deksels erop. Dan is er nog Kinky, een 'sexy torso' in een zwart lederen jurk met glitters, een doorzichtig kastje op buikhoogte met allerlei laatjes. Iets hoger is de bovenkant van de vrouwelijke rondingen eraf te halen.

De bedenker, ontwerper en uitvoerder in één, noemt haar creaties geen kunst. ,,Het is een hobby, waar ik mijn fantasie in kwijt kan. En het is een beetje uit de hand gelopen." In een schrift wachten nog meer opgeschreven ideeën om boezemkastjes te worden, onder meer met de Golden Earring als thema. ,,Zo wil ik er ééntje maken met radertjes, naar het liedje Radar Love."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard