Bouw van mega- windturbines begonnen

VideoDe opbouw van de grootste windturbines van de hele regio is begonnen. Aan het Spui tussen de Hoeksche Waardse dorpen Nieuw-Beijerland en Piershil verrijzen de reuzen, waarvan de bladen straks een hoogte van bijna 200 meter halen, hoger dan de Euromast. Ondanks protesten vanuit een deel van de bevolking en Korendijk en Nissewaard komt het windpark er toch.

Een enorme kraan hijst de dertig elementen, met per stuk een gewicht van 120 ton en een breedte van 13,5 meter, één voor één op elkaar. In de grond zitten per turbine 48 heipalen, 1000 kuub beton met 90 ton staalwapening om de turbine niet te laten verzakken. Voor het vervoer van het beton en de onderdelen rijden per turbine honderden vrachtwagens af en aan. Een element bestaat uit drie delen die ter plekke op een kruis aan elkaar worden verbonden. ,,Eind volgende week hopen we dat de eerste toren staat'', zegt constructiemanager Hans van Belzen van het windpark. ,,Je moet bij de bouw van een turbine een goede start maken. Als het onderste element een paar millimeter afwijkt van waterpas doet dat veel op hoogte.''

Veertig strengen van negen staaldraden moeten de cirkelvormige elementen bijeen houden. Voor het laatste gedeelte van de 135 meter hoge toren komt een nog grotere kraan. Het machinehuis, generator en het koppelstuk waaraan de bladen van de turbine worden vastgemaakt, volgen daarna. Over een week of zes is de eerste turbine voor het oog gereed. Een 9 kilometer lange kabel transporteert straks de elektriciteit (4,2 Megawatt per turbine) onder het Spui door naar het hoofdverdeelstation van netbeheerder Stedin in Geervliet. In het voorjaar van 2019 gaat het windpark in bedrijf.

Er gelden bij de bouw strenge veiligheidsmaatregelen. De toevoerweg is afgesloten en het bouwterrein is verboden gebied. Camera's houden alles in de gaten. Nieuwsgierigen worden 's avonds en 's nachts met speakers dringend verzocht om te vertrekken.

Volledig scherm
Een kraan takelt de elementen op elkaar. Inzetje: constructiemanager Hans van Belzen. © Qphoto

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

  1. Powerlifter Tim de Vré (25) squat met gewichten van 260 kilo en wil nog zwaarder
    PREMIUM

    Powerlif­ter Tim de Vré (25) squat met gewichten van 260 kilo en wil nog zwaarder

    Powerliften is in Nederland geen sport die veel bekendheid geniet bij het grote publiek. Tim de Vré (25), opgegroeid in Puttershoek en sinds kort wonend in Strijen, behoort in zijn gewichtsklasse tot de Nederlandse top. Afgelopen maand vertegenwoordigde hij de Hoeksche Waard op het Nederlands kampioenschap in Tilburg. In de klasse tot 120 kilogram evenaarde de krachtsporter zijn persoonlijke records zowel met squatten (260 kilo), bench press (200 kilo) en deadliften (280 kilo). Zijn totaalscore van 740 kilo was goed voor een vierde plek.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard