Bouw van mega- windturbines begonnen

VideoDe opbouw van de grootste windturbines van de hele regio is begonnen. Aan het Spui tussen de Hoeksche Waardse dorpen Nieuw-Beijerland en Piershil verrijzen de reuzen, waarvan de bladen straks een hoogte van bijna 200 meter halen, hoger dan de Euromast. Ondanks protesten vanuit een deel van de bevolking en Korendijk en Nissewaard komt het windpark er toch.

Een enorme kraan hijst de dertig elementen, met per stuk een gewicht van 120 ton en een breedte van 13,5 meter, één voor één op elkaar. In de grond zitten per turbine 48 heipalen, 1000 kuub beton met 90 ton staalwapening om de turbine niet te laten verzakken. Voor het vervoer van het beton en de onderdelen rijden per turbine honderden vrachtwagens af en aan. Een element bestaat uit drie delen die ter plekke op een kruis aan elkaar worden verbonden. ,,Eind volgende week hopen we dat de eerste toren staat'', zegt constructiemanager Hans van Belzen van het windpark. ,,Je moet bij de bouw van een turbine een goede start maken. Als het onderste element een paar millimeter afwijkt van waterpas doet dat veel op hoogte.''

Veertig strengen van negen staaldraden moeten de cirkelvormige elementen bijeen houden. Voor het laatste gedeelte van de 135 meter hoge toren komt een nog grotere kraan. Het machinehuis, generator en het koppelstuk waaraan de bladen van de turbine worden vastgemaakt, volgen daarna. Over een week of zes is de eerste turbine voor het oog gereed. Een 9 kilometer lange kabel transporteert straks de elektriciteit (4,2 Megawatt per turbine) onder het Spui door naar het hoofdverdeelstation van netbeheerder Stedin in Geervliet. In het voorjaar van 2019 gaat het windpark in bedrijf.

Er gelden bij de bouw strenge veiligheidsmaatregelen. De toevoerweg is afgesloten en het bouwterrein is verboden gebied. Camera's houden alles in de gaten. Nieuwsgierigen worden 's avonds en 's nachts met speakers dringend verzocht om te vertrekken.

Volledig scherm
Een kraan takelt de elementen op elkaar. Inzetje: constructiemanager Hans van Belzen. © Qphoto

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

  1. Beleid OSV Oud-Beijerland leidt tot exit trainer Richard Koutstaal
    PREMIUM

    Beleid OSV Oud-Beijerland leidt tot exit trainer Richard Koutstaal

    Voor Richard Koutstaal zit zijn periode bij OSV Oud-Beijerland er over een paar maanden op. De 51-jarige trainer uit Spijkenisse is bezig aan zijn tweede jaar op sportpark Olympia. In zijn eerste seizoen vierde hij met OSV het kampioenschap in de vierde klasse. Op dit moment nemen de Oud-Beijerlanders plek vier in de derde klasse D in van het zaterdagvoetbal. Daarmee is zijn ploeg nog steeds in de race om, conform de doelstelling, voor het tweede jaar op rij te promoveren.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard