Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Bouwroute windmolens valt slecht bij inwoners

De informatieavond over de transportroute en de bouw van Windpark Spui in de gemeente Korendijk is allerminst geruisloos verlopen. De initiatiefnemers hebben er in Zuid-Beijerland verbaal flink van langs gekregen van sceptische Hoeksche Waarders, die zich in de maling genomen voelen.

,,We zitten hier gewoon voor schut, u komt gewoon met een heel slecht en oneerlijk verhaal.'' Jan van den Berg draait er niet omheen als hij het relaas van Karel Bus van windturbinefabrikant Enercon aan heeft gehoord.

Bus is dan al een uur lang op de korrel genomen over de route van de turbineonderdelen en bouwmaterialen, die wordt benut bij de bouw van Windpark Spui. De uitleg van Bus dat niet gekozen is voor de Sluisjesdijk of aanvoer over water, maar traject via afrit 21 van de Provincialeweg N217 en over het Buitenom, valt in het verkeerde keelgat bij aanwezigen. ,,Is er met Rijkswaterstaat serieus overlegd over de mogelijkheden van vervoer van de bouwonderdelen over water?'' wordt Bus voor de voeten geworpen.

De vertegenwoordiger van de windturbinefabrikant beaamt dat de aanvoer over water en de aanleg van een kadewal vanuit financieel oogpunt niet is overwogen. Deze toelichting zorgt voor nóg meer commotie als gevraagd wordt naar de mogelijke schade aan woningen en Bus daarop antwoordt dat er 'geen gevaar is aangezien de huizen op 100 meter af staan van de route'. Gemeenteraadslid Marijke Boorsma (VVD) in Korendijk spuugt bijna vuur en komt met bewijs dat ze dat nonsens vindt. Het VVD-raadslid krijgt bijval van verschillende kanten. ,,Dit is een niet steekhoudend onzinverhaal, u probeert ons maar wat op de mouw te spelden'', wordt er geroepen.

Pleidooi

Volgend week beginnen de voorbereidingen voor de bouw van het windpark, dat over een jaar moet draaien. Opmerkelijk is het pleidooi van inspreekster Van den Dool, die waarschuwt voor een milieuramp en verwijst naar de ontploffing van een windturbine vorige maand bij het Duitse Paderborn. ,,De brokstukken van die turbine kwamen in een straal van 800 meter terecht. Dat type windturbine van Enercon zal hier worden gebouwd. Dat zou catastrofaal kunnen zijn.'' Haar pleidooi om te wachten met de bouw, lijkt echter weinig kans van slagen te hebben.

Quote

U probeert ons maar wat op de mouw te spelden

Publiek tegen Karel Bus

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard