Volledig scherm
Kleis Zilverschoon werd tijdens de overval in zijn eigen winkel opgesloten. © ad

‘Brein’ achter overval op Zilverschoon drieënhalf jaar cel in

De 19-jarige Maasdammer die het brein zou zijn achter de gewelddadige overval op het winkeltje van de gebroeders Zilverschoon in Maasdam, is vandaag veroordeeld tot drieënhalf jaar cel. De overval gebeurde vorig jaar op 22 november. Kleis Zilverschoon werd daarbij in zijn eigen winkel opgesloten.

De Dordtse handlanger (21) van de Maasdammer kreeg drie jaar cel. Hun Dordtse (20) chauffeur moet 80 uur taakstraf verrichten wegens medeplichtigheid.

Het winkeltje aan de Gatsedijk in Maasdam is van twee oudere broers. Ze zijn vanwege hun leeftijd niet vaak meer open. Toen een van de broers de bewuste dag de sleutel in het slot van zijn winkeltje stak, kreeg hij plots een paar klappen in zijn rug. De daders namen de kassalade mee. ,,Maar in die kassa zat alleen wat kleingeld’’, aldus een van de broers.

De daders gingen er vandoor in een auto. Ze konden kort na de overval worden opgepakt na een zoekactie.

Samen met nog een man uit Zwijndrecht (21) pleegden de daders de afgelopen jaren bovendien een aantal woninginbraken en overvallen in Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Dordrecht en Maasdam. Ze richtten bij die inbraken telkens veel schade aan en namen waardevolle goederen mee. Zo werd in een woning aan de Van Eedenstraat in Zwijndrecht 13 november vorig jaar 7500 euro buitgemaakt en ook nog eens een laptop, een tablet, enkele telefoons en een Playstion spelcomputer. De Maasdammer moest zich ook verantwoorden voor het ernstig beledigen van een vrouwelijke buschauffeur.

Tijdens de behandeling van de strafzaak enkele weken geleden had het Openbaar Ministerie celstraffen geeist van 8 tot 45 maanden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard