Waarnemend burgemeester gemeente Hoeksche Waard
Volledig scherm
Waarnemend burgemeester gemeente Hoeksche Waard © Arno Hoogwerf

Burgemeester Lokker: Strenge handhaving op groepen in de Hoeksche Waard

De politie en de gemeente zullen in de Hoeksche Waard streng controleren op het naleven van de overheidsregels die verdere verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Dat zegt burgemeester Jan Pieter Lokker.

Premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maakten maandagavond bekend dat het voor burgemeesters makkelijker wordt om drukke plaatsen te sluiten als er veel mensen samen zijn en boetes uit te delen aan mensen die de regels overtreden. Wie met meer dan drie personen binnen anderhalve meter van elkaar staat, bijvoorbeeld in een supermarkt, op het strand of in een park, riskeert een boete die kan oplopen tot zo'n 400 euro. Voor bedrijven kan een dergelijke bekeuring oplopen tot meer dan 4000 euro.

Quote

Op regionaal niveau spreken we af hoe de maatrege­len precies worden geïnterpreteerd en uitgevoerd

Woordvoerster gemeente Hoeksche Waard

,,Op regionaal niveau spreken we af hoe de maatregelen precies worden geïnterpreteerd en uitgevoerd. Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, voert daarover het woord'', laat een woordvoerster van de gemeente Hoeksche Waard weten. Lokker wil wel kwijt dat hij van plan is de regels die er zijn streng te handhaven zodat de mensen die hun best doen zich aan de regels te houden geen last hebben van de mensen die dat niet doen. Kolff trad er nog niet over naar buiten omdat hij eerst de plannen concreet wil uitwerken.

Lokkers collega-burgemeester in Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, is in elk geval gelukkig met de strengere mogelijkheden die hij krijgt van Rutte. Hij pleitte dit weekend al voor een 'blijf-binnen'-wet, waardoor hij mensen die niet anderhalve meter afstand van elkaar houden kan aanspreken en eventueel beboeten. Hij zei dat na een weekeinde waarin vooral tientallen groepen jongeren de opgelegde regels overtraden.

Sporten

,,Het ging op veel plekken goed, maar lang niet overal. Vooral in het Kralingse Bos liep het de spuigaten uit. Ik ben 's ochtends gaan kijken en zag mensen samen sporten. Vooral jongeren nemen het niet zo nauw. Ze zeggen: 'Ach, ik overleef dat coronavirus toch wel.' Ja, zij misschien wel, maar je moet ook aan anderen denken.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen