Volledig scherm
Ad Valkenburg, Oud-Beijerland. Commissievoorzitter gemeente Hoeksche Waard. © CDA Hoeksche Waard

Burgers betrekken bij politiek: ‘Neem een voorbeeld aan Leuven’

Even vragen aan...CDA-raadslid Ad Valkenburg vindt dat de Hoeksche Waard een voorbeeld kan nemen aan Leuven wat betreft burgerparticipatie. Dat meldt hij op Twitter. Een rapport over de burgerparticipatie in de Belgische studentenstad noteerde 2208 ideeën van bewoners.

In welk opzicht is Leuven een voorbeeld voor de Hoeksche Waard?

,,Het rapport viel mij op. De participatieacties in Leuven zijn een groot succes. Met name de aantallen vallen mij op. Twee procent van de bevolking reageert en dient ideeën in. Dan denk je dat is niet zo veel, maar dat is het juist wel. En ik ben benieuwd hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.”

Heb je al een idee hoe ze dat hebben gedaan?

,,Nee, geen idee. Maar ik zou het wel graag willen weten. Al weet ik wel dat de participatie in België van nature hoog is. Na het zomerreces staat burgerparticipatie ook hoog op de agenda in de Hoeksche Waard en hopen we dat er ook veel Hoeksche Waarders met ideeën komen om het eiland op wat voor gebied dan ook te verbeteren.”

Op welke manier probeer jij van die burgerparticipatie een succes te maken?

,,Met het CDA proberen we de laatste tijd al om op zoek te gaan naar de bewoners zelf. Om naar de mensen toe te gaan. Zeker naar de fusie is dat belangrijk. Alle dorpen moeten we erbij betrekken.”

En als bewoners dan voorstellen indienen, wat is dan belangrijk?

,,Je ziet in Leuven dat het gaat om een enorm scala aan onderwerpen. En dan moet je goed kijken wat belangrijk is. Wat onze eerste indruk hier vooral is, is dat mensen erg gecharmeerd zijn van de stilte en ruimte die ze ervaren op het eiland. Daar moet je conclusies uit gaan trekken. Dan moet je niet ineens kiezen voor meer industrie. Daar zitten de bewoners niet op te wachten.”

Elke dag op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.  

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen