Volledig scherm
File op de A29, het is bijna dagelijks. © Qphoto

Bus mag over de vluchtstrook in de file

De bussen van Connexxion mogen sinds gisteren als er file staat over de vluchtstrook langs de A29. Dat scheelt ergernis én reistijd.

De bussen kunnen niet onbeperkt rijden over de vluchtstrook langs de belangrijke verkeersader. Langs de A29 zijn borden geplaatst op de plekken waar de lijnbussen over de vluchtstrook mogen rijden. Dat mag alleen als er file staat op de A29. De bussen mogen ook maximaal 20 kilometer per uur harder dan het verkeer op de normale rijbaan.

File omzeilen

Filemijden mag in de richting van Rotterdam tussen de Haringvlietbrug en de Molendijk. De andere richting op mogen de bussen vanaf het Vaanplein tot Barendrecht en na de Heinenoordtunnel tot hectometerpaal 15,6 van de vluchtstrook gebruikmaken.

De vervoerder was al langer in gesprek met de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. Doel is om de dagelijkse file voor de buspassagier te omzeilen.

Initiatief

Het initiatief voor de bus op de vluchtstrook kwam van het Reizigersoverleg Hoeksewaard Goeree Overflakkee (RO HWGO).

Veel inwoners van de Hoeksche Waard zullen de maatregel toejuichen. Reizigers klagen al langere tijd over de extra reistijd. Met het risico dat ze hun aansluiting op busstation Heinenoord missen. Een proefrit toonde vorig jaar aan dat rijden over vluchtstrook lonend is. Het scheelt tussen de vijf tot tien minuten.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen